Vége a gágogásnak

Mire e sorok megjelennek, a Szabad Föld Kertjének ba­­rom­­fiudvarában csend lesz. Legalábbis nem hallatszik majd akkora hangzavar, mint a korábbi hetekben. Levágtuk a libáinkat.

Házunk tája2023. 10. 09. hétfő2023. 10. 09.

Úgy bő hete fogtam magam és próbaként leöltem az egyik szárnyast. Mint emlékezhetnek rá, még a nyár elején kaptunk hat néhány napos libát. Ezeket szépen felneveltük, de az egyiket a tyúkudvarba beszökő kutyánk megtámadta. Gyorsan le is vágtam, bő kilós volt szegény. A hátán, a far környékén sebezte meg az ebünk, de annyira nem mocskolta meg, hogy ne lehetett volna jó ragút főzni belőle.

A maradék öt libánk időközben nagyra nőtt. Folyamatosan szedtem nekik a zöldet, gyomot, kaszált füvet, mellé kaptak kukoricát, vegyes őrölt gabonát. Nyár végén az udvarukba hulló szilvából is falatoztak. Egyébként együtt éltek a némakacsáinkkal, s rendet is tartottak köztük. Általában véve a libák mindig figyeltek mindenre. Egyrészt nem tűrték a veszekedést a náluk a végén felével kisebbre nőtt kacsák között. Másrészt elüldözték a be-betévedő szürke varjakat, galambokat és verebeket. Amikor valamelyikünk a kertjükbe sétált, abban a pillanatban hangos gágogással jeleztek. Először a veszélyre hívták fel a figyelmet, aztán már megtanulták, hogy az ember jelenléte egyben ennivalót is jelent. Szinte mindenkitől kiköveteltek egy-egy marék zöldet, aki csak arra járt.

Szóval megszerettem őket nagyon, talán az egyik legértelmesebb és legkommunikatívabb baromfifajta, amivel eddig dolgoztam. De eljött az idő, mikor vége szakadt az egésznek: a libák nagyra nőttek, nagyjából 5-6 kilós lett mindegyik. A próbaként levágott jószágot kopasztva kiderült, hogy éppen idejében léptem: néhány új tokot, tollkezdeményt találtam rajta. Ezért aztán a többi is sorra került, mielőtt a tokosodás nagyobb arányt vett volna. Az ilyen baromfit nehéz pucolni, ráadásul a bőr is jobban sérül. Nem is beszélve a színes tollakat fejlesztő tokokról, melyek ronda, fekete, barnás festékanyagot hagynak maguk után a bőrben.

Erre példa két fiatal csirkénk is, próbaként a libákkal együtt ezekből is elkaptam kettőt. Nincs mit tenni, várunk a hónap végéig. Bizony, a kendermagos jószágok már javában tokosak voltak, a feketés toll, illetve a szinte kiszedhetetlen apró tokok maradványa pedig nem éppen gusztusos vágott csirkét eredményez.