Jobb most, mint tavasszal

Alig néhány hete szedték fel a faiskolákban a szabadgyökeresen árusított csemetéket. Legyen szó gyümölcs- vagy díszfáról, a legjobb ilyenkor megvenni és elültetni azokat.

Házunk tája2023. 11. 15. szerda2023. 11. 15.
Jobb most, mint tavasszal

E kicsi fák gyökérzete még friss, kevésbé valószínű, hogy fertőződik, beszárad, sérül. A következő hetekben elültetett fácskák gyökérzete jól betelel – még fejlődhet is –, aztán tavasszal már a kellő időben hajtani kezd.November az ideje a kerti talajok trágyázásának, ezzel egy időben tudjuk a fák, bokrok ültetéséhez használt gödröket is érett trágyás, komposztot is tartalmazó földdel feltölteni. Az egyes ágyásokat most érdemes felásni és trágyázni. A homokos talajoknál ezt két-, a kötöttebb vályogtalajoknál háromévente tegyük meg. Akad, aki a letisztított, növényi részektől megszabadított talajra csak rászórja a trágyát, majd szinte azonnal be is forgatja, például motoros kerti kapával. Mások előbb az ágyásban egy ásónyomnyi földet kiraknak a szélére, ebbe az árokba szórják a trágyát, majd a következő sornál rádobják a kiásott földet, aztán megint a trágya következik a keletkezett árokban, és így tovább.

Az istállótrágya ma már kincs, nagyon nehéz hozzájutni. Holott ez az igazi: a talaj mikroszervezeteit is táplálja, tehát a talajélet kialakításának és fenntartásának forrása, növeli a széntartalmat, a humusz mennyiségét, továbbá olyan biológiai folyamatokat indít be, amelyek a műtrágyák hasznosulását is növelik. Akinek nincs trágyája, készítsen komposztot. A kert megtermeli az évente szükséges mennyiséget, feltéve, ha nem zsákokban vitetjük el – amiért még fizetünk is… – a lehullott levelet, a levágott gallyat. A kertben csak 1-2 négyzetméternyi helyet foglal el a komposztáló, aminek a két oldala lehet a telek sarkán lévő kerítés, így csak egy falat kell emelni dróthálóból vagy raklapból. A lényeg, hogy a komposzt minél magasabb legyen, az oldala ne nagyon száradjon ki. Nem kell félni, ha megtelt, két hónap alatt a harmadával, fél év után a kétharmadával csökken a térfogata. Vagyis a lebontó szervezeteknek hála folyamatosan rakhatjuk rá az avart, a zöldségpucolékot, a magot nem hozott gyomot, a vékonyabb gallyakat stb. Az így keletkezett komposztot rostálás után a virágaink alá tehetjük, vagy ősszel az ágyások felásása közben használhatjuk az előb­biekben írtak szerint.

 

Ezek is érdekelhetnek