Gondba kerülhetnek a csirkések

Egy év alatt több mint 100 forinttal kapnak kevesebbet egy kiló élő csirkéért az állattenyésztők. Manapság már csak 410 forintot adnak a feldolgozók, a tavalyihoz képest akár negyedével is kisebb így a bevétel. A boltban viszont negyedével olcsóbb a mell, mint egy éve.

Házunk tájaohorváth 2024. 02. 05. hétfő2024. 02. 05.
Gondba kerülhetnek a csirkések

Volt olyan hét 2023-ban, amikor egy kiló élő csirkéért még 530 forint felett fizettek az átvevők, aztán megindultak lefelé az árak, most, januárban nagyjából 410–430 forintot kapnak a baromfitartók. Nagy kérdés, hogy hol a határ. Igaz, hogy néhány hétig, esetleg márciusig akár növekedhet is a felvásárlási ár, ugyanis a tavaly év végi madárinfluenza-kitörések miatt sok istállóba tilos volt csibét telepíteni. Ez időszaki hiányt okozhat februártól, ha számításba vesszük, hogy 6-7 hét kell egy csirke felneveléséhez. Szerencsére a járvány enyhülni látszik, legalábbis manapság már nincs olyan sűrűn bejelentés, hogy új telepeket fertőzött volna meg a vírus. Ezért lassan lejárnak a tilalmi idők, így újra lehet baromfit telepíteni az ólakba, vagyis nőhet az állománylétszám. 
A boltokban még nem látszik a várt hiány: a csirkemellfilé és a csontos csirkemell feldolgozói értékesítési ára is csökkent januárban. A vágócsirke termelői ára 18,4 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi árat. 2024 elején a csir­kemellfilé 1706 Ft/kg, 17,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve, a csontos csirkemell 1112 Ft/kg, 18 százalékkal alulmúlta a tavalyi árat. Bár a melltermékekhez a boltokban ennél drágábban juthatunk hozzá, de kedvezőbb az ár a tavalyinál. A feldolgozók nem a mellen, hanem a combon próbálnak profitot elérni. Legalábbis erre utal, hogy szinte ugyanazon az áron adják, mint tavaly. A csontos csirkecombért a kereskedelem 870 forintot fizet, ami csak 1,5 százalékkal kisebb, mint egy éve. Hasonló a helyzet a májjal, szívvel, itt azért már 7,4 százalékos az áresés. 
Érdekesség, hogy az Európai Unióba igen sok csirkehús érkezik külföldről. Az import több mint fele Brazíliából és Ukrajnából érkezett tavaly, ráadásul az ukránok 63 százalékkal növelték a beszállítást! Hozzánk is több import termék jött: Magyarország baromfihúsimportja 7 százalékkal 73 ezer tonnára nőtt. Ezen belül a csirkehús beszállítása 7 százalékkal mintegy 54 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 21 százalékkal 3,5 ezer tonnára bővült. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (29 ezer tonna) és Romániá­ból (17 ezer tonna) érkezett.

 

Ezek is érdekelhetnek