Körhintában

Holland állatvédők szerint a vásárok és a vidámparkok körhintáinak lovai és más állatfigurái rossz és hamis képet közvetítenek a gyerekeknek az állatokról, ezért el kell távolítani őket.

Házunk tájaohgy 2024. 02. 28. szerda2024. 02. 28.
Körhintában

Holland állatvédők szerint a vásárok és a vidámparkok körhintáinak lovai és más állatfigurái rossz és hamis képet közvetítenek a gyerekeknek az állatokról, ezért el kell távolítani őket. A Dutch News holland hírportál a Peta nemzetközi állatvédő szervezet holland tagozatának közleményét idézte, amely szerint támogatják az amerikai testvérszervezet felhívását arra, hogy el kell távolítani a lovakat és minden más állatot a vásári körhintákról. A körhinták állatfigurái „akaratlanul is a kiszolgáltatott állatok tudatos kizsákmányolásának szimbólumai” – közölte a holland tagszervezet az MTI szerint. 
Ennyit a hírről, melyre akár legyinthetnénk, de van tovább is! Az állatvédők felhívására már reagáltak is néhányan. Az egyik holland vidámpark vezetése „érdekesnek és megfontolandónak” találta az ötletet, és fontosnak nevezte az állatok jogaiért tevékenykedő szervezetek munkáját. A beszámoló szerint a vidámpark vezetése nem zárta ki a párbeszédet, valamint azt sem, hogy a jövőben változtatásokat hajtsanak végre egyes játékokon. 
Az őszes hajú olvasók a fejüket is foghatják: hová jutott a világ? Hát nem az volt a természetes, hogy a csirkét, tyúkot azért tartjuk, mert levágjuk, megesszük, hasonlóan a disznóval, marhával és sorolhatnánk? Ma az ilyen ember sok helyen már barbárnak számít, terjed a ve­gán, vega vonal. S az őrültnek tűnő állatvédői vo­­nal. Hogy legyen nagyobb az állatok férőhelye, azt még aláírja az ember, de hogy az összes eddig ketreces állattartást be kell szüntetni? Hogyan lehet ketrec nélkül például nyulat nevelni, netán szaporítani? Hogy az már nem is igazi horgász, aki megeszi és nem visszadobja a fogott halat? 
Vajon véget kell-e vetnünk a lovagolásnak, a kocsik, szekerek húzásának? Ha a vidámparki körhinta műanyag lovai a fenti érzetet kelthetik a gyerekben, akkor a szőrös, meleg, igazi ló (teve, bivaly, marha és egyéb, hátasként is használt jószág) megülése vajon mekkora bűnt jelenthet? Tényleg normális úton halad a világ?