Kacsák és gumibőrű csirkék

Kelnek a kacsák a háztájiban.

Házunk tájaohgy 2024. 03. 30. szombat2024. 03. 30.

Fotó: Darnay Katalin

kacsa Fotó: Darnay Katalin

Mire megérkezik az április, nagy valószínűséggel sokkal több kacsánk lesz a háztájinkban. Évente meg szoktam említeni, hogy a néma kacsák mikor is kezdenek tojni. Előfordult, hogy már az év első napján volt egy-két tojás a fészekben, de olyan is volt, hogy csak februárban kezdték a szaporodási ciklust. Nos, az idén az utóbbira került sor, kacsáink megvárták a télen szokatlan meleget. Akkor viszont nagyon beindultak: ma már három fészekben kotlanak nagyjából hat­van-hetven tojáson. Sőt, a többi tojó is aktív, most is gyarapodik a tojás egy negyedik sutban. 
A néma réce 35 napig kotlik, ennyi idő kell a kiskacsák keléséhez. Ez az első fészekaljnál azt jelenti, hogy március végén, április elején repedhetnek fel az első tojások. Soha még ilyen korán nem fordult ez elő, már csak azért sem, mert a tojást rendszeresen elvettük. Most azonban úgy gondoltuk, hogy a kora tavaszi kelést is felneveljük, fűtünk a kiskacsákra, van megfelelő helyünk, félig automatizált nevelőkonténerünk erre. 
A kacsák mellett régen szóltam a tyúk­jainkról. Ezek az egész kertet elfoglalták télen, szinte kitakarították a gyomot, egy szál zöldet nem találni sehol. Vélhetően a meztelen és házas csigák, rovarok, gyommagok száma is nagyon megfogyatkozott az utóbbi hónapokban. Lassan viszont le kell szárnyazni a 28 tyúkot és a két kakast (az egyik nagyon hamis, folyamatosan támad, védi a háremét), aztán elzárjuk őket, hogy legyen értelme veteményezni. A 28 tyúktól naponta 20-24 tojást gyűjtünk, és ez csak kicsit volt gyengébb a tél folyamán. Vagyis szépen termelnek. 
Időközben, néhány hete sikerült beszerezni jó áron tíz darab, korábbi helyükön intenzív körülmények között tartott húscsirkét. Egyenként 2,5-3 kilósak voltak akkor. Néhány hétig tartom csak őket, a lényeg, hogy a búza-, árpa-, kukorica-, magborsó- és nap­raforgó-darálékon tartott jószágok húsának, bőrének íze, állaga a konyhánk kívánalmai szerint átalakuljon. Vagyis a lágy és túl sok hájtól megszabaduljanak, húsuk legyen kicsit szaftosabb és erősebb, valamint a bőrük is erősödjön. Ahogy feleségem szereti mondani: a gumibőrű csirke az igazi.

 

 

Ezek is érdekelhetnek