Cirill betűs mérgeket találtak

Több mint féltucatnyi növényvédő szert, köztük gyomirtókat, rovarölőket, atkaölő anyagot foglalt le a hatóság egy nyíregyházi férfinél.

Házunk tájaohgy 2024. 04. 29. hétfő2024. 04. 29.
Permetezes-13KM

Összesen 32 kilónyi szert vontak ki a forgalomból, ugyanis a készítmények egy részét itthon már tilos használni és árusítani, másrészt a vegyszereknél több súlyos szabálytalanságot találtak. 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei márciusban próbavásárlással „jutottak” 3,5 kilogramm cirill betűs, valamint érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező növényvédő szerhez egy magánszemélytől. Az akciót további ellenőrzés követte Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, melynek végezetével a hatóság több mint 30 kilogramm kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból, felhasználását betiltotta. 
Hogy mi volt a baj? A kifogásolt növényvédő szereken nem voltak magyar nyelvű címkék sem kötelezően feltüntetendő információk. Kizárólag cirill betűs jelölést tartalmaztak. Több szernek lejárt a felhasználhatósági ideje, illetve volt olyan, amely Magyarországon érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkezett. A szerek dokumentációjával is baj volt, ami akadályozta azok nyo­mon­kö­vet­he­tő­ségét, azaz származását. 
További súlyos szabálytalanság, hogy a növényvédő szereket üzleten kívül, működési és növényvédő szerforgalmazási, -vásárlási, -felhasználási engedély nélkül értékesítették. A forgalomból kivont, zár alá vett engedélyköteles termékek mennyisége megközelítőleg 100 hektár növényi kultúra kezelésére lett volna elegendő. Az eljárás és a bírság megállapítása még folyamatban van. 
A Nébih felhívja a lakosság és a gazdálkodók figyelmét, hogy növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból szabad vásárolni, továbbá a felhasználásuk során fokozottan ügyelni kell az előírások betartására. 
Az illegális piac él: főleg azóta, hogy az EU évente egyre több, korábban jól bevált hatóanyag felhasználását tiltja meg. Emiatt ezek csempészete jó üzlet: az unión kívüli területeken ugyanis tovább használják ezeket, például szerb, ukrán területeken. 

 

Ezek is érdekelhetnek