Egy hónapig ingyenes a víz

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel. A dátum azért fontos, mert a kihirdetéstől számított 30 napig vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig, ehhez csupán egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni.

Házunk tájaohgy 2024. 06. 15. szombat2024. 06. 15.

Kép: Harangod Mag mezőgazdasági kft megyaszo agrárium termőföld állattartás öntözés locsolás 2016 08 31 Fotó: Kállai Márton

Öntözés (8)
Harangod Mag mezőgazdasági kft megyaszo agrárium termőföld állattartás öntözés locsolás 2016 08 31 Fotó: Kállai Márton

Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a kormánynál. Minderre azért van szüksége, mert ismét rendkívül száraz volt a tavaszi időszak, s a nyárra is előzetesen meleget, aszályt jósolnak az adatsorok. Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején hazánk egész területét érintette a talajok vízhiányos állapota. Bár az április végi, május eleji és a pünkösdi hétvégén is esett, ezek az esőzések csak részben pótolták a talajok vízhiányát. Ugyanakkor sorra dőltek meg az európai melegrekordok, s várhatóan egy hosszú, száraz és forró nyár elé is nézünk. Ebben a helyzetben szükség van az öntözésre. Az ország 4-5 millió hektárnyi agrárterületéből jelenleg 80-120 ezer hektáron lehet öntözni. 
Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül, ha felszíni vízből, ideiglenes szivattyúzással, legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiséget juttatnak ki 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre. Ezt az öntözést megszakítás nélkül legfeljebb egy hónap időtartamig lehet végeznie a gazdálkodónak. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének hozzájárulását is csatolni kell.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek