Jó ára lesz a meggynek

Azok a gyümölcstermesztők, akik meggyel is foglalkoznak, az idén jól járhatnak.

Házunk tájaohgy 2024. 06. 15. szombat2024. 06. 15.

Kép: KecskemŽt, 2008 jślius 04. MeggyszedŽs KecskemŽten a B‡cs ZšldŽrt egyik źltetvŽnyŽn. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Meggy_04
KecskemŽt, 2008 jślius 04. MeggyszedŽs KecskemŽten a B‡cs ZšldŽrt egyik źltetvŽnyŽn. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Azok a gyümölcstermesztők, akik meggyel is foglalkoznak, az idén jól járhatnak. Egyrészt itthon jó közepes a termés, másrészt a legnagyobb európai termelő országokban nagy a kiesés. Főleg a lengyeleknél okozott bajt a tavaszi fagy: nagyjából akkora a terméskiesésük, mint az egész magyar termés. Várható, hogy a nagy lengyel meggyfeldolgozói kapacitások kénytelenek importból fedezni az alapanyaguk egy részét, így például a magyar meggyet is keresni fogják. Ez pedig jó árakat alakíthat ki a hazai piacon. A nagytermelő szerbeknél, németeknél is hatalmas károkat okozott a fagy, óriási a kiesés. 
Itthon tavaly 57 ezer tonna volt a meggytermés, ami egy gyenge közepesnek számít. Vélhetően ennél az idén sem lesz sokkal több, de még a szezon elején vagyunk, nehéz a becslés, mert azért itthon is hideg volt az április, némi faggyal is járt. Ezért heterogén a kép, van, ahol sok lesz, másutt kevés. 
Jó lesz végre a cseresznye termelése ebben az évben. Nagyjából 12 ezer tonnára számít a szakma. A szezon elején az árak kisebbek voltak, mint egy éve, mert az import lenyomta. Nagy kérdés, hogy az igazi, ropogós cseresznyéknél mi alakul ki: amennyiben csökken az importnyomás, úgy feljebb kúszhatnak. Mostanság a szebb gyümölcsért kilónként 2000-2500 forintot kérnek a kofák. A boltokban találni az olcsóbb, a mediterrán országokból származó gyümölcsöt, ott akár 1600-1800 forintért is hozzájut­hatunk.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek