Praktikák csigák ellen

A meleg, csapadékosabb időszakban megkezdődik a házas és meztelencsigák kártétele. Ezeket lehet vegyszerrel is gyéríteni, s akik így döntenek, azok az idén már három lehetőség közül választhatnak, mert ismét szabad forgalmú szerként lehet megvenni a korábban csak növényvédelmi végzettségűek számára hozzáférhető me­tal­de­hid hatóanyagú csalétkeket.

Házunk tájaohorváth 2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.
Praktikák csigák ellen

Ismertek azonban a vegyszerezésen túli csigagyérítési módszerek is. A csigák folyamatos gyűjtése az egyik legfontosabb feladat. Este vagy kora reggel, hajnalban a legmozgékonyabbak, az eső és a locsolás segíti a munkát, mert nedves környezetben könnyebben és szívesebben mászkálnak. A gyérítésükben segítségünkre lehetnek a kertünkben élő állatok, vagyis a varangyok, a ragadozóbogarak egy része, vagy a sünök. Ezért is tesz jó szolgálatot, ha hagyunk nekik néhány rőzsekupacot, farakást. Ezek között találnak menedéket, s nem mellékesen folyamatos korhadásuk a biológiai sokféleséget és a talajéletet is jól szolgálják. 
A csigát minden házimadarunk szereti. Sokan az indiai futókacsát ajánlják, de a tyúkok, kacsák, néma récék egyaránt szívesen fogyasztják, sőt felkutatják a csigákat. Gyakorta látni a kertben, hogy e madarak, főleg a kacsák szinte szondázzák a talajt, mert akár 7-8 centi mélyre is lefúrnak csőrükkel, hogy felkutassák, kiszedjék a meghúzódó csigát, vagy éppen a gilisztákat, pajorokat. 
Sokat számít, ha megkeressük a talajba rakott petecsomókat: ezek egy része gyakorta a komposztáló puha rétegeiben is fellelhető. A csigák egy része ezeket ősszel rakja le, érdemes ezért e berendezést ekkor és télen is átforgatni, illetve a kert olyan helyén felállítani, amely távolabb esik a védendő növényeinktől. 
A kapálás és a gereblyézés is sokat segít, egyrészt így simább és morzsalékos a talaj, nem tud olyan könnyen rejtekhelyet találni a rönkök, göröngyök között, másrészt a csigaevő állatok is könnyebben fellelik őket. A csigák szinte mindenevők: amennyiben sok és sokféle növény van a telken, a csigakár sem koncentrálódik például csak a „finom” zöld­sé­geságyásra. Vannak kedvenceik is, ha ilyeneket vetünk, akkor inkább erre koncentrálnak, s békén hagyják a haszonnövényeket. Ilyen növény lehet a könnyen vethető mustár, zsázsa vagy a sarkanytúka. Védekezhetünk természetes anyagokkal, az egyik legjobb a fahamu, melyet a fűtési szezonban tárolhatunk el tavaszra, nyárra. Ezt azonban hetente, de az esők vagy esőztető öntözés után pótolni kell. A palánták közé beásott nagyobb konzerves­dobozok, flakonok lehetnek csapdák is, melyekbe sört, banánhéjat érdemes tenni, amit szintén szeretnek a csigák.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek