Végéhez közelít az aratás

Az idén szokatlanul korán kezdődött az aratás, és ennek megfelelően a gazdák már július közepére végezhetnek is a legnagyobb nyári munkával. Az időjárás eddig kegyes volt: nem rontotta eső a búza minőségét. Az árak alakulása nem mutat ilyen jó képet.

Házunk tájaO. Horváth György2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.

Fotó: Kállai Márton

Aratás riport Sárbogárd-25 Fotó: Kállai Márton

Az elmúlt héten a búza ára hol csökkent, hol növekedett a tőzsdéken, attól függően, hogy milyen aktuális jelentések láttak napvilágot az egyes termőtájakról. Így csökkentették az árat az oroszországi aratás elejéről származó adatok, melyek jobbak lettek a vártnál, ezért az elemzőcégek azt várják, hogy a korábbi becsléssel szemben legalább 3-3,5 millió tonnával többet arathatnak le az orosz gazdálkodók. A lapzártánk előtti utolsó becslés összesen 84 millió tonnányi hozamot írt le. Ugyanakkor a nyugat-európai nagy esőzések miatt – nagyjából negyedik hete esik szinte mindennap – egyrészt a minőség, másrészt a hozamok is romolnak. Ez viszont felfelé emeli az árat, de rövid időn belül megjelenhetnek jó hírek, ami viszont az árszint mérséklését okozza. A múlt heti meghatározó áru­tőzsdén egy tonna étkezési minőségű búza tonnájáért 88-89 ezer forintnak megfelelő eurót adtak. 
Itthon bőven az előbbi ár alatt vannak a fizikai piacon leírt árak. (Igaz, a párizsi tőzsde árait úgy kell figyelembe venni, hogy azt apasztja a szállítási, rakodási költség, ami praktikusan egy tonnára vetítve 15-20 euró.) Magyarországon lapzártánk idején egy tonna jó minőségű búza tonnája 66-68 ezer forint volt, a takarmányért ennél 4-5 ezerrel kevesebbet kínáltak. Egyébként az aratás már túl van a háromnegyedén. A minőség és a hozam eltérő, de például a dél-alföldi területeken is meglepetésre jók a ho­­zamok és a minőség is. Békés vármegyében például a 6 tonnát közelíti az átlagtermés, az étkezési minőség legalább kétharmadnyi, több helyen kicsit gyengébb, ami fele-fele arányt jelent. 
Az árpa aratása szinte országszerte befejeződött, itt is találni viszonylag jó átlagokat, ami vármegyénként eltér, de az 5,5-6 tonnát közelítheti az egész területre vetítve. Egyébként az árpa ára emiatt is nyomott. Az aratás ideje alatt tonnánként 50-55 ezer forint körül alakul. 
Az országot járva szembetűnő, hogy már most nagyon sok helyen végeztek a szalma bálázásával, elszállításával, sőt, már nagyobb területeken a tarlóhántáson is túl vannak. 
A repce aratása is megindult, de itt kettévált az ország: ahol kevesebb volt a csapadék tavasz vége felé, ott 2-2,5 tonnás az átlag, másutt elérik a 3, sok helyen a 4 tonnát is hektáronként. Az ár 170–190 ezer forint között mozog.  
 

Az ország déli részein már végeztek az árpa betakarításával, de a búzából sincs már sok
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek