
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Tavaly nagyjából 10 milliárdot költöttünk sonkára, füstölt hústermékre a húsvéti szezonban. Ez körülbelül 3 ezer tonna húst jelent, 1,7 millió háztartással számolva ez átlagosan 1,8 kilót jelent, s kicsivel kevesebbet, mint 6 ezer forintot. Hogy az idén mi várható, arról a Húsiparosok Szövetsége számolt be a minap.
Kép: A sonkapiac szinte zavarba ejtően gazdag az idén is. Nehéz választani
Az árak emelkedhetnek, de a húsvét, az húsvét. Tavaly sem esett nagyon vissza a fogyasztás, a családok őrzik a hagyományokat, vagyis az ünnepi asztal elképzelhetetlen füstölt hústermék nélkül. Más kérdés, hogy a spórolósabb években valamivel több olcsóbb terméket veszünk, de amint egy kicsivel több a pénze az embereknek, ismét visszatérnek a drágább, de a hagyományosan érlelt és füstölt combokhoz, csülkökhöz, kötözött húsokhoz. Hogy mi az olcsó és a drága e termékkörben? A Hússzövetség szerint 2-3 ezer forintba kerül egy kiló gyors érlelésű és füstölt termék, míg a hagyományos parasztsonka kilója 5-6 ezer szokott lenni. Az idén sem várható nagyon nagy áremelkedés ehhez képest. A nagy és kisboltok tömve vannak e termékekkel, ki-ki válogathat ízlése és pénztárcája szerint.
A tájékoztatón Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke beszámolt arról, hogy tavaly a sertésállomány és a vágásszám is növekedett: decemberben a sertéslétszám 2,8 millió volt, ez 7 százalékos növekedés egy év alatt. A húsipar 4,78 millió sertést vágott, ami 6,5 százalékos növekedést jelent. Az elnök szerint tavaly óta lassan bár, de nő a fogyasztás, az olcsóbb boltok – diszkontok felé – tolódott el a vásárlás, s az olcsóbb termékekre is vonatkozik ez. Az import folyamatos, mellyel sokszor éppen a hazai termékek árnövekedésének szabnak határt a nagyobb bolthálózatok. Az ágazat helyzetét nehezíti a munkaerő hiánya és növekvő költsége, s most a száj- és körömfájásjárvány az exportértékesítés egy részének okoz problémát. A távol-keleti export már évek óta áll az afrikai sertéspestis hazai vaddisznók közötti megjelenése miatt. A házisertés-állományban eddig még nem jelent meg a kór.
S hogy milyen a jó sonka? Kinek mi az ízlése. A gyorsabb érlelésű termékhez mindig használnak nitrites pácsót, ettől a termék nedvesebb marad, színe főve is rózsaszín, íze karakteres és kevésbé sós. A hagyományos, több hétig sóban érlelt, füstölt, majd megint hetekig érlelt parasztsonka főve általában kicsit szárazabb, a színe nem piros, de az íze, az verhetetlen és összetéveszthetetlen. Aki sonkát főz, az az első forrás utáni levet öntse le, majd egy új vízben lassan főzze puhára. Ebben a lében egy éjjelen keresztül kell hagyni kihűlni. Így soha nem lesz száraz a főtt sonkánk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu