Drága zöldségeink

Miközben már kezd érni a szabad földön termesztett paradicsom, az új krumplit már nem csak a fóliás sátrak alól lehet felszedni, és a paprika is szépen fejlődik az ágyásokban, addig a piacok, mintha ezt nem éreznék meg.

Házunk tájaO. Horváth György2025. 08. 04. hétfő2025. 08. 04.

Kép: Jóval a tavalyi árak felett kapható csaknem mindenféle zöldségünk, Fotó: Gorodenkoff, Forrás: Shutterstock

Drága zöldségeink
Jóval a tavalyi árak felett kapható csaknem mindenféle zöldségünk
Fotó: Gorodenkoff Forrás: Shutterstock

Jóval a tavalyi árak felett kapható csaknem mindenféle zöldségünk. Az árkülönbség nagyjából 15-20 százalékos, holott a pénzromlás üteme ennél sokkal kisebb. A gyümölcsöknél még megértette, elfogadta az ember, hogy az idei fagy tarolt, és amiből kevés van, az drága. (Persze azért nem lehet megszokni, hogy egy kiló cseresznye, meggy 2-5 ezer forintba, egy kiló kajszi 2-3 ezer forintba került.) A zöldségnél nem igazán okozott kárt a fagy. Szinte érthetetlen, hogy amikor egy kiló újburgonya a német, holland termelőknél alig 150-200 forintos áron vehető, akkor a magyar piacokon miért 500-700 forint az ár. De az ó termésű burgonya is kilónként 400-450 forintba kerül. 

CM20240620_Kovászos uborka_HAON (13)
A zöldségesek sem kímélik a háziasszonyok pénztárcáját Fotó: Czinege Melinda / MW

Ott a paradicsom: tavaly 500-600, az idén 700-800 forint kilója az egyszerű fajtáknak is. A tölteni való sárga paprika talán kivétel, mert tavaly is, idén is nagyjából 900-1000 forint az ára kilónként. A mostani sláger, a kovászolni való uborka, amiért 700-1000 forintot kell adni. A tök, a padlizsán, a cukkini 800-1000 ezer forint, a csil­lagtök, vagy más néven patisszon 1300-1400 forint! A káposztafélék kilója rendre 500-700 forint között mozog, sőt, egy darab karalábéért elkérnek 350-400 forintot. 

Nos, erre szokták mondani, hogy olcsóbb a hús, mint a leveszöldség. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!