Miközben már kezd érni a szabad földön termesztett paradicsom, az új krumplit már nem csak a fóliás sátrak alól lehet felszedni, és a paprika is szépen fejlődik az ágyásokban, addig a piacok, mintha ezt nem éreznék meg.
Kép: Jóval a tavalyi árak felett kapható csaknem mindenféle zöldségünk, Fotó: Gorodenkoff, Forrás: Shutterstock
Jóval a tavalyi árak felett kapható csaknem mindenféle zöldségünk. Az árkülönbség nagyjából 15-20 százalékos, holott a pénzromlás üteme ennél sokkal kisebb. A gyümölcsöknél még megértette, elfogadta az ember, hogy az idei fagy tarolt, és amiből kevés van, az drága. (Persze azért nem lehet megszokni, hogy egy kiló cseresznye, meggy 2-5 ezer forintba, egy kiló kajszi 2-3 ezer forintba került.) A zöldségnél nem igazán okozott kárt a fagy. Szinte érthetetlen, hogy amikor egy kiló újburgonya a német, holland termelőknél alig 150-200 forintos áron vehető, akkor a magyar piacokon miért 500-700 forint az ár. De az ó termésű burgonya is kilónként 400-450 forintba kerül.
Ott a paradicsom: tavaly 500-600, az idén 700-800 forint kilója az egyszerű fajtáknak is. A tölteni való sárga paprika talán kivétel, mert tavaly is, idén is nagyjából 900-1000 forint az ára kilónként. A mostani sláger, a kovászolni való uborka, amiért 700-1000 forintot kell adni. A tök, a padlizsán, a cukkini 800-1000 ezer forint, a csillagtök, vagy más néven patisszon 1300-1400 forint! A káposztafélék kilója rendre 500-700 forint között mozog, sőt, egy darab karalábéért elkérnek 350-400 forintot.
Nos, erre szokták mondani, hogy olcsóbb a hús, mint a leveszöldség.