Miért kevés az alma?
Az utóbbi években megszokott, egyébként lecsökkent terméshez képest is nagyon kevés, a tavalyinak csak a fele lett az idei almaszüret eredménye. Mondhatni, eddig még nem termett ilyen kevés a legnagyobb mennyiségben előállított magyar gyümölcsből. Mi az oka ennek?
Kép: 20231016 Szedres Almaszüret, Mészáros Aranka őstermelő, almát szüretel kollégáival a szedresi birtokukon. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tonai Népújság, Fotó: Mártonfai Dénes

Az előbbi kérdésre a válasz többrétű. Az első a kedvezőtlen időjárás, a virágzáskori nagy tavaszi fagy. Amely egyébként szinte minden itthon termelt gyümölcsféle hozamát erősen csökkentette. Később a nyári forróság és a nyár végi aszály. Aztán – és ez már a következő évekre is folyamatosan kihat – az almáskertek méretének erős és folyamatos csökkenése.
A korábbi 35-40 ezer hektár mára 20 ezerre csökkent. Sok olyan ültetvényt vágnak ki, ahol korszerűtlen fajtákkal, extenzív módon – nincs öntözés, fagyvédelem, jégesővédelem stb. – termelnek, s egyszerűen nem éri meg vele foglalkozni, mert több a kiadás, mint a bevétel.
Mennyi alma is termett az idén? 60-80 ezer tonna az étkezési és 80-100 ezer tonna lehet az ipari feldolgozásra alkalmas mennyiség. 2024-ben – ami akkor is rossz eredménynek számított – 340 ezer tonna termett. A normálisnak mondható évben 500 ezer tonna lenne az elvárás, amiből 120-130 ezer tonna az étkezési és a fennmaradó 370-380 ezer tonna az ipari célokra alkalmas. Utóbbi mennyiség azért is fontos, mert itthon több magyar és külföldi cég üzemeltet feldolgozót, melyek összkapacitása ezzel megegyező.