Pulyka, óltól az asztalig

Ötször több pulykahúst fogyasztunk el, mint húsz évvel ezelőtt, s ebben nagy szerepe van a Gallicoop Zrt.-nek. A szarvasi cég zárt rendszerű integrációban szervezi a hizlalást.

Hírek, információkPethes József2009. 04. 24. péntek2009. 04. 24.

Kép: Szarvas, 2009. április 21. Pulykafeldolgozás a Gallicoop üzemében Szarvason. Fotó: Ujvári Sándor

Pulyka, óltól az asztalig
Szarvas, 2009. április 21. Pulykafeldolgozás a Gallicoop üzemében Szarvason. Fotó: Ujvári Sándor

Húsz éve működik hazánk legnagyobb pulykafeldolgozó és -forgalmazó vállalata, a Gallicoop Zrt. A szarvasi székhelyű vállalkozást két termelőszövetkezet alapította, angol tőke bevonásával. Miután a mezőgazdasági nagyüzemek nem tudták fizetni a hitel részleteit, s csődbe mentek, banki tulajdonba került a cég, s később a külföldi tulajdonosok is távoztak, emlékszik vissza a kezdetekre Erdélyi István elnök-vezérigazgató, aki egyben a Magyar Pulykaszövetség elnöke is. Az 1995-ben magántulajdonba került vállalkozás eleinte vágóhídként működött, de mára az ország egyik legnagyobb, zárt rendszerű pulykahústermelő integrációjával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a munkafolyamat minden lépését ellenőrizni tudják az óltól az asztalig. Saját törzsállományuk van, maguk keltetik a csibéket, s azokat kihelyezik hizlalásra. A takarmány egy részét saját takarmánykeverőben állítják elő. A feldolgozó üzemben pedig a darabolt friss húsok mellett kolbászokat, sonkaféléket, felvágottakat, májasokat, főtt-füstölt száraz árukat, párizsit, virslit és panírozott termékeket készítenek.

A 85 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás a kilencvenes évek végén a pulykahús-forgalmazás piacvezetője lett, és hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a világ harmadik legnagyobb pulykafogyasztó nemzetévé lépett elő (Izrael és az Egyesült Államok után). Amíg húsz évvel ezelőtt fejenként csupán 1,5 kilogramm pulykát vagy pulykából készült terméket ettünk meg évente, addig tavaly már 7 kilóval büszkélkedhettünk.

Az elmúlt évben a teljes hazai baromfitermelés 435 ezer tonna volt, amiből 122 ezer tonna a pulyka. Ebből a mennyiségből a Gallicoop közel 35 ezer tonnával részesedik. A vállalat jelentős technológiai fejlesztéseket hajtott végre, amelyeket részben saját forrásból finanszírozott, részben pedig pályázat útján elnyert támogatásból. Termékeik nagy része itthon talál vevőre, de a tavalyi árbevételük több mint egyötöde exportból származott: főként Angliába, Ausztriába, Belgiumba, Hollandiába, Írországba, Németországba, Olaszországba, Portugáliába, Spanyolországba, Svájcba, sőt Japánba és Hongkongba is szállítanak magyar pulykából készült élelmiszereket.

A cég tavalyi szerény eredménye a megdrágult takarmányoknak tudható be, ugyanis a nagy áruházláncok egyszerűen nem engedték, hogy árakat emeljenek. Domján Balázs termelési igazgató elmondta, hogy  a mostani gazdasági válságot úgy próbálják túlélni, hogy állandóan fejlesztik a technológiát a jobb minőség érdekében. Bár az idén mintegy 3 ezer tonnával kevesebb pulykát terveznek vágni, tudják, hogy a könnyen emészthető, sokféleképpen fűszerezhető és elkészíthető baromfihúsra továbbra is igény van. A cég az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében nemrégiben bővítette kínálatát, és olyan termékcsaláddal lépett a piacra, amely nem tartalmaz adalékanyagot és tartósítószert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek