A tűzoltókban bízunk leginkább

Magyarországon a tűzoltók, a postások és új dobogósként a tanítók-tanárok élvezik a legnagyobb bizalmat. A GfK Csoport bizalmi listájának sereghajtói továbbra is az újságírók és a politikusok.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 06. 12. péntek2009. 06. 12.
A tűzoltókban bízunk leginkább

A GfK Csoport 20 szakma képviselői iránti bizalmat összesítő listáján nem történt jelentős változás a 2008-as eredményekhez képest. A legtöbben a tűzoltók állhatatosságában és szakértelmében bíznak. Őket a postások követik, akiknek tízből kilenc magyar szavazott bizalmat. A harmadik helyet a tanítók és tanárok szerezték meg, maguk mögé utasítva ezzel az orvosokat és a katonaságot.

Az orvosok iránti bizalom ugyan nem csökkent, mégis visszaszorultak a negyedik helyre. A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban, kétharmaduk a piackutatókban, rendőrökben és a környezetvédő szervezetek képviselőiben. A piackutatási szakma képviselőit és a marketing szakembereket hazánkban a nemzetközi átlagnál nagyobb bizalom övezi. Nálunk a marketing szakemberekben minden második megkérdezett bízik, míg a nemzetközi adatok szerint csak tízből négyen.

A középső harmadban találhatók a bírák, az ügyvédek, valamint a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők . Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban élők, ahol csupán tízből négyen bíznak e szakma képviselőiben. A papság a nemzetközi adatok szerint a lakosság kétharmadának élvezi a bizalmát, ezzel szemben hazánkban csupán minden második válaszadó bízik az egyházi elöljárókban. A magyarok a jótékonysági szervezetek képviselőivel szemben is bizalmatlanabbak, mint más országok lakói.

A bizalmi lista alsó harmadában a szakszervezetek képviselőit és a vállalatvezetőket a bankárok követik, akik a legnagyobb bizalomvesztést szenvedték el. A válaszadók kevesebb, mint 40 százaléka bízik bennük mind nemzetközi, mind hazai szinten. A bankárokat egyébiránt Svájcban ítélték meg a legkedvezőbben, az ott élők 68 százaléka bízik a pénzügyi szakemberekben.

A lista sereghajtói továbbra is az újságírók és a politikusok, akik iránt tovább csökkent a bizalom. Az újságírókat hazánkban jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, de még ez is tovább romlott, tízből mindössze egy ember szavaz nekik bizalmat.

Ezek is érdekelhetnek