Ajándékot osztanak parlagfűért

Egyre több ember életét keseríti meg a parlagfű, mégis kevesen vannak, akik a kötelező irtást komolyan veszik. Júliustól keményebb bírságra számíthatnak azok, akik nem irtják házuk tájáról a kártékony gyomnövényt.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.
Ajándékot osztanak parlagfűért

A parlagfű az egyik legkellemetlenebb allergén növény, ami júliustól október közepéig keseríti az arra érzékenyek életét. Napokon belül akár 60 ezer pollent is szétszórhat egyetlen tő parlagfű, ezért a káros és roppant agresszív gyomnövényt még virágzás előtt kell tövestől kiirtani.

Debrecenben a Józsai és a Homokkerti Közösségi Házakban július harmadikáig tart a parlagfűszedési akció. A szervezők az önkéntes jelentkezőknek a kesztyűhöz nejlonzsákot osztanak, amibe a tövestől kihúzott kártékony gyomot gyűjthetik. A kitépett növényért cserébe ajándékokat osztanak az önkénteseknek.

Hajdú-Bihar számos településén, a főutak mentén, a külterületeken, valamint több lakóház, orvosi rendelő, egészségügyi és oktatási-nevelési intézmény szomszédságában található parlagfű. Ez az elkeserítő helyzet egyébként hazánk legtöbb megyéjére jellemző – állítják a szakemberek. Július elsejétől ezért szigorúbban büntetik a nemtörődöm, igénytelen ingatlantulajdonosokat, akik fittyet hánynak a gyomnövény kötelező irtására. A bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A 15 ezer forintos büntetés semmilyen kérelemre nem mérsékelhető, méltányosságból sem. Ez új pont a jogszabályban, mintahogyan az is, hogy a visszaesőkkel szemben szigorúbban járnak el. Akinek ugyanis három éven belül ismét parlagfű növi be az ingatlanát, annak másfélszeres bírságot kell fizetnie a továbbiakban.

Ezek is érdekelhetnek