Árvíz: a neheze van még hátra!

Van pénz az árvízi munkákra, a folyók viszont még mindig áradnak, a neheze még hátra van Győrben és a Duna alsóbb szakaszán is.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 06. 26. péntek2009. 06. 26.

Kép: Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Árvíz: a neheze van még hátra!
Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Rendelkezésre áll az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz szükséges költségvetési pénzügyi fedezet - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Budapesten. A Rábára minden idők legmagasabb vízállását várják. Déltől harmadfokú a készültség Nagybajcsnál, ahol - akárcsak Győrben - szombat hajnalra várják a Duna tetőzését.

A folyó itt a várakozások szerint 750 centiméter körül tetőzik, ez körülbelül egy méterrel marad el a valaha mért legmagasabb vízszinttől. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek arról beszélt: a Duna vízállása Komárom-Esztergom térségében megközelíti a harmadfokú készültség szintjét, legfeljebb 10-20 centiméterrel lehet annál alacsonyabb.

Janák Emil szerint a Lajtán a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladja a vízállás. A szakemberek pénteken döntenek arról, hogy megnyissák-e az úgynevezett vésztározót. Ez azt jelenti, hogy a töltést átvágják és mezőgazdasági területre engedik ki a vizet, hogy lakott területeket az áradás ne veszélyeztessen.

A Rába alsó szakaszán Sárvár és Győr között másodfokú készültséget igénylő vízszintekkel számolnak a szakemberek. A Szigetközben és a Hanságban belvíz elleni védekezés is zajlik, de még nem indult meg a szivattyúzás, a problémát egyelőre vízkormányzással oldják meg.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ülését követően Szabó Imre szakminiszter azt közölte: jelenleg egy 500 millió forintos keret áll rendelkezésre, amely felülről nyitott. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területére és további esőzések várhatóak a jövő héten.

Mint fogalmazott: egy szélsőséges időjárási jelenségnek vagyunk a tanúi, a jelenlegi helyzetet az aszályt követően egy nagyon intenzív, nagy mennyiségű csapadék idézte elő. A miniszter közlése szerint tartós harmadfokú készültség várható csütörtök reggeltől. Jelenleg Komárom és Esztergom térségénél van jelentős vízszintemelkedés, itt harmadfokú készültség várható.

Jelenleg 205 ember vesz részt védekezési munkálatokban; melléjük a győri vízügyi szervezet kérésére hetven szakembert vezényeltek át Szolnokról. A csapat zöme még a nap folyamán megérkezik a helyszínre, mintegy húszan pénteken csatlakoznak hozzájuk.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár közlése szerint eddig Szentgotthárdnál és környékén 60 ezer homokzsákot használtak fel. Felkészülés céljából a Dunakanyar önkormányzatainak 50 ezer homokzsákot küldenek az állami készletből. Mint mondta, az egész Rába-völgyben "rendkívüli méretű árvízre kell számítani". Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy rendkívüli készültséget rendelnek el ezen a szakaszon.

A Rába mellett fekvő települések felkészültek az árvíz elleni védekezésre, mindenütt lesz elegendő ember és homokzsák - közölte a Vas Megyei Védelmi Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, a testület vezetője, a vasi megyegyűlés elnöke, aki szerinte Rábán az eddig mért legnagyobb vízállással kell szembenézni. Csákánydoroszló Dózsa-liget nevű részéből - ahol már csak csónakkal lehet közlekedni. Huszonöt embert kellett kiköltöztetni otthonából.

A magas vízállás, a közelgő áradás miatt már több vasútvonalat le kellett zárni és az elkövetkezendő napokban további helyeken korlátozzák majd a közlekedést. Nem járnak a vonatok Rátót és Szentgotthárd, valamint péntek hajnaltól Körmend és Zalalövő között sem, az utasokat  vonatpótló buszok szállítják.

Demszky Gábor főpolgármester elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, valamint az átemelő- és szennyvíztisztító-telepek árvízi üzemmódra való átállítását.

Az ausztriai és magyarországi vízgyűjtőkön az elmúlt napokban elképesztően nagy mennyiségű eső esett, volt, ahol elérte összességében a 185 milliméternyit is - mondta. Szentgotthárdnál a délelőtti órákban 506 centiméteres magassággal tetőzött a Rába, majd lassú apadásnak indult, a kora délutáni órákig már nyolc centiméternyit húzódott vissza a folyó vízszintje.

Ausztriában eközben javult az árvízhelyzet: a több napig tartó esőzéstől leginkább sújtott Alsó- és Felső-Ausztriában jelentős javulásról számoltak be a vízügyi szakemberek, minden folyó vízszintje csökken. Az áradásoktól szintén érintett Stájerországban nem változott a nagyobb folyók, a Rába, az Enns és a Mura vízszintje, de a jelentések szerint már "elcsendesedtek" a folyók.

Burgenlandban a tartományi tűzoltóság történetének legnagyobb bevetése kezdődött szerdán, csütörtökre már több mint háromezren dolgoztak az árvízkárok elhárításán. A tűzoltóság közölte, hogy kézben tartják a helyzetet. Csütörtök hajnal óta a Duna vízállása is csökken Bécsnél.

Ezek is érdekelhetnek