Azonnali segély a szabolcsi viharkárosultaknak

A kormány minden viharkárosultak segítséget nyújt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hatezer család fedelében esett kár. Mindezt a helyszínre látogató Bajnai Gordon miniszterelnök jelentette be. Arról nem szólt, hogy az agrárkárokkal mi lesz.

Hírek, információkO. Horváth György2009. 06. 08. hétfő2009. 06. 08.
Azonnali segély a szabolcsi viharkárosultaknak

Bajnai Gordon miniszterelnök ma délután felkereste a vasárnapi vihar által sújtott területet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - írta az MTI. Nyírbogdányban közölte, hogy a kormány szerdai ülésen határozatot hoz a segítségnyújtásról, és a rendelet alapján előleget utalnak ki a rászoruló családoknak.

Az előleget a helyi önkormányzatok fizetik majd ki a viharkárosultaknak. A miniszterelnök közölte, hogy a középületek helyreállításához az önkormányzatok a regionális vis maior alapból kapnak előleget.

A vasárnapi, tornádó szerű vihar 6 ezer lakásban okozott károkat, főként a megye középső részében, de csak felüknek volt biztosítása. A szabolcsi látogatása előtt a miniszterelnök a magyar biztosítócégekkel tárgyalt. Trunkó Barnabástól, a biztosítók szövetségének elnökétől ígéretet kapott arra, hogy soron kívül mérik fel a biztosítók a károkat, s remélhetőleg soron kívül fizetnek is.

A megyében szinte katasztrofális helyzetbe kerültek a mezőgazdasági vállalkozások: letarolt gyümölcsfák, kertészeti termények, szántóföldek mindenütt. Talán még a kalászos gabonából és a kukoricából megmenthető valami, de más növényt teljesen letarolt a tegnapi jégverés. Több ezer hektáron több milliárdnyi kár keletkezett. Kérdés, hogy a maximum 5 milliárdos kárenyhítési alap, mire lesz elég. Ugyanis ez a forrása az országos aszálynak is.
 

Ezek is érdekelhetnek