Diáklaptopon tanítanak Királyegyházán

Digitális feladatmegoldás mini laptopokon. A XXI. század iskoláiban már a 3. osztályos kisiskolások számára is elérhetővé válhat a modern technológia.

Hírek, információkKovács Réka2009. 06. 17. szerda2009. 06. 17.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diáklaptopon tanítanak Királyegyházán
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Királyegyházai Általános Iskola tíz Classmate PC-vel gazdagodott az Intel Magyarország jóvoltából, így a kisiskolások már egészen korán megismerkedhetnek a digitális világ rejtelmeivel.

Megszülető igények
– Nagyon meg vagyok elégedve a mini PC-kel segített tanítás tapasztalataival  – mondja mosolyogva Gyimesiné Fekete Tünde, a kisgyerekek osztálytanítója. – A Classmate PC-vel már remekül boldogulnak azok a diákok is, akiknek semmiféle számítógépes előismeretük nem volt. Szeretik, rajonganak érte, alig lehet elhúzni a gépek mellől őket.

Gacsal József, az Intel magyarországi képviseletének vezetője szerint ma már egyre több iskolában megszületett az igény a tanulói laptopokra. Annak ellenére, hogy számos országban – az oktatási kormányzatok támogatásának köszönhetően – jóval nagyobb mennyiségű laptop kerül be az osztálytermekbe, bizakodásra adhat okot, hogy ma már ilyen nagy számban pályáznak az iskolák közvetlenül, kimondottan e tanulói gépekre.

Laptoppal tanulni - új dimenziót ad a tanításnak
– Amióta a gépeket napi szinten használjuk a tanulásban, sok mindenben megváltozott az életünk – veszi vissza a szót Gyimesiné Fekete Tünde. – A gyerekek rendkívül élvezik az eszköz használatát. Jómagam az alapismereteket a fővárosban, kétnapos képzés keretében sajátítottam el a Jövő Iskolájában. A képzés elvégzéséhez Gacsal úr ragaszkodott, mert meggyőződése, hogy nem is szabad ilyen eszközökkel elkezdeni a tanítást mindaddig, amíg legalább alapszintű képzést nem kap a pedagógus. Most, hogy én is elvégeztem a kurzust, mondhatom, tökéletesen igaza van, mert kollégáimmal együtt nagyon sok módszertani ötletet kaptunk a diáklaptopok használatához.

Hátsó sor előre fuss, avagy a versenyhártány lefaragása digitális írástudással
– Egyenlőre csak a 3. osztályosok használják a gépeket  – mondja Palkó Ottó, az iskola igazgatója –, de a íygerekek a többi osztályból is részt vettek már a digitális osztálytermi órákon. Természetesen a tanárkollégák izgatottak várják a tapasztalatokat, s persze azt is, hogy egyszer majd ők is ilyen eszközökkel dolgozhassanak.

– Nagyon büszkék vagyunk a digitális osztályra, máris érezzük, micsoda előnyt jelenthet az egyébként túlnyomórészt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket tanító kis iskolánknak, ha ilyen korszerű taneszközökkel folyik a tanítás: az osztályban. Őszre máris két újabb diákot íratnak be, akiket eddig szüleik egy másik település iskolájába járattak.

Wifi Falu - szociális internet és számítógép rászorulóknak
Az Internet Terjesztéséért Alapítványnak köszönhetően – akik Wifi Falu programjuk keretében Királyegyházán is üzembe helyeztek egy vezeték nélküli internetes szolgáltatást – ma már az osztályból két olyan kisgyerek is tud otthon számítógépezni, akik, meglehet, egyetlen szobájukban szorítottak helyet a számítógépnek.

Szabó Tibor, a Wifi Falu műszaki tanácsadója röviden elmagyarázza: céljuk, hogy Magyarország hátrányos helyzetű térségeinek lakóit wifi-antennákon keresztül közösségi internethez juttassák, illetve használt, de működőképes, számítógépekkel rendelkezhessenek olyan családok is, melyek egyébként álmodni sem mernének egy számítógép megvásárlásáról.

Forrás: Interaktív Oktatástechnika Portál

Ezek is érdekelhetnek