Használt óvszert a határon túlra?

Mezőtelkiben, Nagyváradtól úgy 30 kilométerre, a Sebes-Körös völgyében működik egy cég, amelyik pirolízises eljárással, azaz hőbontással kívánt feldolgozni használt gumiabroncsokat. De januárban kigyulladt a telep, a nagy tűz miatt még az intercity is megállni kényszerült.

Hírek, információkV. Kolos2009. 06. 25. csütörtök2009. 06. 25.
Használt óvszert a határon túlra?

A 3000 tonnányi gumihulladék lángjainak eloltása második nap sem sikerült, ezért az égő-fortyogó gumimasszát 6-7 méter mély árkokba tolták, majd rádózeroltak jó sok földet. De nem tudták elég mélyre temetni a gumit: a tűz február 5-én ismét fellángolt, s a fekete trutyi azóta is izzik a föld alatt és bűzlik a föld felett.

Pedig a környék szagokkal jól el van látva. Ha Nagyváradon keresztül vezet az utam, mindig felhívom az én Bandi barátomat, s megkérdem tőle, hogy miként bír ilyen bűzös városban élni. Persze, csak poén az egész: Várad takaros, kedves, tiszta város, ahol kellemesen töltheti el az ember az idejét, s amelyet igencsak kedvelek. Csakhogy aki a magyar határ felől, tehát nyugatról érkezik – akár vonattal, akár közúton –, elhalad a város szeméttelepe, vagy valami hasonló mellett. Tapasztalt utazók ilyenkor felhúzzák az ablakot; a tapasztalatlanok pedig letüdőzik azt a szinte szilárd bűzt, amelyet aztán – bizony mondom – sosem fognak elfelejteni. S hát egy ideje, bizonyára az esélyegyenlőség jegyében, a keletről érkezőket is bűzzel üdvözlik, nehogy már a Kolozsvár irányából jövők csupán pozitívan diszkrimináló friss levegőt szippantsanak útközben. Kapjanak csak gumibűzt ők is, jó sokat.

Azt mondják, a mezőtelki telep egy részén Magyarországról is származó, gumiport tartalmazó zsákok sorakoznak. Azt mondják, hogy ha a port veszélyes hulladékként itthon raknák le, az kilónként 300 forintba is kerülne nekünk. Hát akkor inkább átrendezik a határon.

Azt is hallottam, hogy nemcsak az abroncsok, de hamarosan minden gumi- és kaucsuktermék veszélyes hulladékká nyilváníttatik. Így például a gumi óvszert is szelektíven kell majd gyűjteni. Már látom is magam előtt a sok ezer tonnányi, pirolizálásra összegyűjtött magyar óvszer hegyeket az erdélyi magaslatok lábainál, amint egy rossz napon olthatatlanul begyulladnak, hogy aztán nagy gödrökbe temessék őket. Látom, ahogy a buldózeres letörli arcáról a kormot, és kiszól:

– Na, itt fortyogj, te… gumi…!

Ennyit a magyar vállalkozói környezettudatosságról.

Ezek is érdekelhetnek