Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem véletlenül hívják sok helyen magginövénynek vagy vegetának is a lestyánt. Már az ókorban népszerű volt; hozzánk a rómaiak hozták el, és a középkori Magyarország kedvelt fűszere lett.
Csak néhány falusi kertben található meg, és piacon is hiába keressük. Amúgy pedig belopja magát szinte minden konyhába, méghozzá fűszerkeverékek formájában.
Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű, évelő növény. Egy család lestyánszükségletét egy-két tő is kielégíti, ha csak a levelét használjuk. Több kell belőle, ha a gyökerét is felszedjük, majd mosás után hámozzuk, felszeleteljük és megszárítjuk. A szárított levél és a gyökér porítva is tárolható jól záródó edényben. A zöld levelet ledarálva, sózva is tartósítják. Leginkább a levelét használják fűszerként levesekhez, sültekhez. Levelén és gyökerén kívül a magja is fogyasztható, szintén fűszerként. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. Gyökeréből meghámozva főzelék is készíthető, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének. Gyógynövény is: teája vizelethajtó, és segít gyomorpanaszok, emésztési zavarok esetén. Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéskor is.
A kertben napos helyre kerüljön. Szereti a jó vízgazdálkodású, mély rétegű, humuszban gazdag, középkötött talajokat, mert sok tápanyagot használ fel. Ezért telepítésekor kapjon elegendő szerves trágyát. Hazánkban a Budakalászi fajta ismert. Általában márciusban, áprilisban vetik, mélyen megmunkált földbe. De lehet palántázni is, 70 centiméteres sor- és 50 centis tőtávolságra. Szaporíthatjuk tőosztással is, késő ősszel vagy kora tavasszal. Ilyenkor a fejlett (4-5 éves) töveket annyi részre vágjuk, hogy mindegyiken maradjon gyökér és rügy. Nem kényes növény, csak kapálni kell, hogy a gyomok el ne nyomják, és meghálálja a fejtrágyázást is. Változatosabbá tehetjük étkezéseinket, ha például lestyános csirkét, halat vagy kacsát varázsolunk az asztalra. Vannak, akik lestyánnal ízesítik még a pálinkát és a likőrt is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu