Nem eretnek, csak a tanai

Máglyahalál is várhatott volna Galileo Galileire, de a Vatikán szerint vádlója végül megállapította, hogy a csillagász nem eretnek, csak a tanai. Galileit valószínűleg legfőbb vádlója, Roberto Bellarmino bíboros mentette meg a máglyától.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.
Nem eretnek, csak a tanai

A Vatikán a közeljövőben olyan dokumentumokat tesz közzé, amelyekből kiderül: a kardinális saját kezűleg írt levélben állapította meg, hogy „Galilei nem eretnek”, bár nézetei „ebbe az irányba tartanak”. Vélhetően ez az apróság állította meg az akkori pápai igazságszolgáltatás gépezetét, amely ugyanúgy máglyára küldte volna a Szent Hivatal által 1616-tól mintegy két évtizeden át meghurcolt csillagászt, mint 1600-ban pályatársát, Giordano Brunót. A per végén Galileit – miután visszavonni kényszerült tanait, amelyek szerint a Föld forog a Nap körül, és nem fordítva – házi őrizetre ítélték, írásai pedig a tiltott könyvek listájára kerültek.

Júniusban jelenik meg az a könyv, amely a Galilei-per teljes dokumentációját közli. Nem ez az első eset, hogy a Vatikán közzétesz különböző iratokat a történelem egyik legellentmondásosabb peréről. IX. Piusz pápa még 1877-ben engedélyezte egy francia kutatónak, hogy elemezze az eljárást. De Galilei teljes rehabilitációjának II. János Pál pápa adta meg a végső lökést 2000-ben történt meakulpázásával. A mostani, 550 oldalas, az eljárást 16 külön táblázaton magyarázó kötetben, amelyet a vatikáni archívum és a pápai tudományos akadémia közösen ad ki, legalább húsz olyan dokumentum jelenik meg az ügyről, amelyet eddig soha nem tártak a nagyközönség elé. Mint hangsúlyozzák: a Vatikáni Titkos Levéltár a kiadványban „a lehető legalázatosabb módon, tárgyilagosan, az igazság tiszteletben tartásával viszonyul a történelmi forrásokhoz”, és ezzel kíván hozzájárulni a csillagászat évéhez.

Ezek is érdekelhetnek