Sólyom visszadobta a gyes-törvényt

Sólyom László köztársasági elnök nem ért egyet gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt - közölte Köztársasági Elnöki Hivatal.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.
Sólyom visszadobta a gyes-törvényt

Az államfő azért nem írta alá a törvényt, nem mert nem értett egyet a gyes jogosultsági idejének háromról két évre csökkentésével. Döntését levélben tudatta Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

Sólyom levelében azt írta: a törvény célja az anyák foglalkoztatottságának növelése, és nem a költségvetés egyensúlyának helyreállítása. Sólyom a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását fontosnak tartja, az erre irányuló intézkedések mind a családok, mind pedig a gazdaság egésze szempontjából kedvezőek lehetnek - fogalmaz levelében.

A köztársasági elnök szerint azonban pozitív, ösztönző intézkedésekre van szükség, és nem olyanokra, amelyek kényszert jelentenek. Ilyen pozitív intézkedés a bölcsődei férőhelyek számának növelése, a családi napközik létesítésének támogatása, a családi gyermekfelügyelet új formáinak megteremtése, a részmunkaidős munkavállalás lehetővé tétele, illetve támogatása, és az internetes távmunka ösztönzése is.

Ezek is érdekelhetnek