Utolsó ülésnap: átment az adócsomag

A jövő évi adócsomaggal, a képviselői költségtérítés számlakötelessé tételével és a közbiztonságot érintő jogszabály-módosításokkal búcsúzott a parlament a nyári szabadság előtt.

Hírek, információkRomvári Orsolya2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.
Utolsó ülésnap: átment az adócsomag

A nyári szünet előtti utolsó ülésnapon a jövő évi adócsomagról, a vagyonadóról, a képviselői költségtérítés új szabályairól, a gyes két évre csökkentéséről, a holokauszt tagadásának büntethetővé tételéről és a büntető törvénykönyv módosításáról is szavaztak a képviselők. A holokauszt tagadásának kriminalizálásán kívül valamennyi törvényjavaslat megkapta a szükséges többséget.

Jövőre – a jelenlegi 1,7 millió forint helyett – 5 millió forintos éves jövedelemig az alacsonyabb személyi jövedelemadó-kulccsal adózunk. Az adókulcsok is csökkennek, 18 és 36 százalékról 17, illetve 32 százalékra. A munkáltatók járulékai 5 százalékponttal mérséklődnek jövőre, de adókötelessé válnak a dolgozóknak adható béren kívüli juttatások (cafeteria rendszer).

A legnagyobb vita a vagyonadó körül bontakozott ki, végül 195 igen szavazattal 165 nem ellenében ez is átment. Vagyonadót a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, a nagy értékű autókra, valamint vízi és légi járművekre kell majd fizetni. Az ingatlanok esetén három sáv szerint kell leróni a taksát: 0-30 millió forintig 0,25 százalék, 30 és 50 millió forintos értékhatár között 0,35 százalék, e felett 0,5 százalék lesz az adómérték. Azok, akiknek kettőnél több ingatlanuk van, mindenképpen adóznak, akkor is, ha az ingatlan értéke nem éri el a 30 milliós értéket. A második ingatlan ugyanis 15 millió forintig lesz adómentes, a harmadik pedig már az első forinttól adózik.

Ismét szavaztak a képviselők a gyes időtartamának két évre csökkenetéséről, miután Sólyom László államfő megfontolásra visszaküldte a törvényt a parlamentnek. A kormány azonban ragaszkodott az otthon maradás két évben történő maximálásához, és másodszorra is megszavazták a rövidítést.

Nagy többséggel fogadták el a képviselői költségtérítések új szabályait. E szerint a képviselőknek számlával kell igazolniuk a költségeiket, és a kapott költségtérítés után személyi jövedelemadót kell fizetniük. Azok a honatyák, akik nem szeretnének a számlákkal bíbelődni, a vállalkozókhoz hasonlóan egyfajta átalányt kapnak, így bevételeik 10 százalékát számolhatják el költségként.

Szintén tegnap volt a büntetőtörvénykönyv módosításainak zárószavazása. Emelkedik a visszaesők büntetési tétele. A korábban már elítélt, erőszakos bűntettek elkövetői esetében nem lehet majd enyhítő körülményeket figyelembe venni, nem bocsáthatók feltételesen szabadlábra, és a szabadságvesztés végrehajtását sem lehet majd felfüggeszteni. A fegyveresen elkövetett bűncselekmények büntetési tétele is emelkedik: a jelenlegi 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés helyett akár 15 évre is hűvösre kerülhetnek az elítéltek. A kiszabható pénzbüntetések alsó és felső határa is növekszik.

A biztonság növelését célozzák azok a jogszabályok, amelyek többletjogosítványokat adnak a közterület-felügyelőknek és a polgárőrségnek. A közterületek őrei ezentúl akár térfigyelő kamerákat is üzemeltethetnek, és önvédelmi célból gumibottal fegyverkezhetnek fel. A polgárőrök a gázspray használatára kaptak engedély, de ők is csak a saját testi épségük védelmében használhatják azokat.

Ezek is érdekelhetnek