Ami szőrösebb a kofa karjánál is

A gurulós minőségért igencsak megküzdenek idén a málnások. A bogyóst a piacon méregdrágán mérik, viszont a termelők bagóért adnak túl rajta.

Hírek, információkPalágyi Edit2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.

Kép: málna szüret

Ami szőrösebb a kofa karjánál is
málna szüret

A málnaszedők fekete hetét hozta el a párás, csapadékos időjárás – mondja a nagyrédei falugazdász, Jobbágy József. A Heves megyei községben majd minden család nekiállt, hogy leszüretelje az egy-két sor málnást. Csakhogy napjában 3-4 óránál többet nem szorgoskodhattak, mert jobbára nedves maradt a bokor. A bogyós azt szereti, ha legalább kétnaponta szedik, mert a negyediken már a földön hevernek a szemek. A málna idén bebizonyította, hogy csuda kényes „szerkezet”. Ha hűvösen, nyirkosan kapkodják le, a rekesz aljára került szemek a fagyasztáskor tömbbé állnak össze, és sose lesz belőlük gurulós minőség. Ha meg a piacra viszik az ilyen gyümölcsöt – magyarázza a falugazdász –, másnapra szőrösebb lesz, mint a kofaasszony karja. Hiába bosszankodnak a málnások a szürkepenész miatt, ilyenkor már mit sem tehetnek, hiszen permetezni késő.

A terméssel még nem is elégedetlenkednének a mátraaljai faluban, ugyanis hektáronként nagyjából 10 tonna málna piroslik a bokrokon. Most inkább az a kérdés, mennyit sikerül ebből a rekeszekbe menteni, s mennyi pereg a földre. Miközben a városi piacokon ezer forintért mérik műanyag dobozokban a bogyós kilóját, a felvásárlók 400 forintért veszik meg a málnát. A nagyrédeiek is amiatt bosszankodnak, ugyanis a kereskedő szóba se áll velük, ha nincs legalább 100 százalék haszna a gyümölcsön.

A gurulós egy részét hűvösre teszik, vagyis a nagyrédei hűtőház fagyasztóalagútjába kerül. A felszámolás alá került Szőlőskert Szövetkezet hűtőházát, mint ismeretes, februárban vette meg a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt., ezzel megmenekült mintegy százhúsz munkahely a térségben.

– Az idei szezonban bizalmat építünk. Szeretnénk szorosabb kapcsolatot a termelőkkel, hogy lássák, egy komoly, megbízható céggel szerződnek – mondja a hűtőház igazgatója, Józsa Zsolt. Az üzem teljes erőbedobással működik, terveik szerint idén először csemegekukoricát is feldolgoznak. A fekete cseresznye és a zöldborsószezon után most a málnán meg a ribizlin a sor. Nem csak az egykori Szőlőskert 26 hektáros saját ültetvényének terméséből készül a mirelit gurulós. Az idei, változó minőségű málnából napjában általában 5-10 tonnát vesznek át, de a csúcs 35 tonna volt. A sláger a fertődi zamatos, de más fajtákat is felvásárolnak: jelenleg kilónként 350 forintos árat ajánlanak a termelőknek. Nem csak Heves megyéből, hanem a szomszédos Nógrádból, sőt a Nyírségből is érkezik a bogyós gyümölcsből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek