Angelina Jolie ismét Irakban járt

A jószolgálati nagykövetként is tevékenykedő Angelina Jolie azért tért vissza Irakba, hogy támogatásáról biztosítsa a több százezer kilakoltatott iraki családot.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Angelina Jolie ismét Irakban járt

Ottléte során a filmsztár meglátogatott négy családot Chikock-ban, Bagdad egyik észak-nyugati peremkerületében. Jolie elmondta, hogy dacára a nehézségeknek, az irakiak most már talán lehetőséget kapnak arra, hogy újjáépítsék az életüket. A családok, akikkel a színésznő találkozott, elmondták, hogy a gyermekeik nem tudnak iskolába járni, s hogy a család még az orvosi ellátást sem tudja fizetni.

A 43 éves Ali négy évvel ezelőtt építette vakolatlan otthonukat, amikor elmenekültek feléségével és hat gyermekükkel a hírhedt Abu Ghraib kerületből.

– Az egyetlen segítség az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) érkezett. Ők voltak az egyetlenek, akik bekopogtak hozzánk. De nézze meg az életünket, így nagyon nehéz – mondja Ali – rengeteg energiát felemészt, hogy kibírja az ember ezt az életet.

Chikock jelenleg 20 ezer embernek ad otthon, többségük nő és gyermek. A kerületben nincs elég ivóvíz, nincs kiépített csatornahálózat és nincsenek burkolt utak. Az utcákat ellepi a szemét, annak ellenére, hogy idén az UNHCR már szervezett egy nagytakarítást.

A szervezet szerint nagyjából 1,6 millió iraki kényszerült elhagyni korábbi otthonát a háború alatt, azonban a javuló közbiztonsági feltételek miatt 300 ezren már visszatérhettek otthonaikba.

A tervek szerint ebben az évben közel 20 ezer család lakhelyét fogják rehabilitálni, azonban addig is több százezer iraki menekült kényszerül a szomszédos országokba, Szíriába és Jordániába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek