Csak saját magunkra számítunk

A munkanélküliség után a bűnözéstől és a kormányválságtól féltjük leginkább anyagi biztonságunk. A többség ugyanakkor úgy véli, csak saját erejéből – spórolással, több munkával, megfontolt pénzügyi döntésekkel – tud kikecmeregni szorult helyzetéből – derül ki a Szonda Ipsos kutatásából.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 22. szerda2009. 07. 22.
Csak saját magunkra számítunk

A Szonda Ipsos villámkutatást végzett annak kiderítésére, hogy az emberek vajon mennyire érzik fenyegetve gazdasági helyzetüket, vagyonukat. A száz fő megkérdezésével készített kutatás szerint a magyarokra közepes mértékű szorongás jellemző: a 7 fokozatú stresszskálán 3,9-es értéket mértek a kutatók.

A legtöbben munkahelyük esetleges elvesztése miatt aggódnak, a gazdasági válság hatása ebben a tényezőben mutatkozik meg a leginkább. A megkérdezettek szerint a romló gazdasági helyzet és az elszegényedés maga után vonja a megélhetési bűnözés növekedését, emiatt sokan tartanak attól, hogy bűncselekmény áldozatává válnak. Szintén jelentős szorongáskeltő tényező a belpolitikai helyzet – itt említették a kormányválságot –, ami csökkenti az emberek biztonságérzetét. A bankokkal kapcsolatos aggályok is megjelentek – igaz, szerényebb mértékben, csupán minden tizedik megkérdezett tart a bankok bedőlésétől.

A hat legfenyegetőbbnek vélt tényező:
1. munkanélküliség, a munkahely elvesztése (25%)
2. bűnözők, illetve megélhetési bűnözők (20%)
3. belpolitikai helyzet – „kormányválság” (20%)
4. gazdasági világválság (15%)
5. bankok labilitása, hitelek „bedőlése” (10%)
6. betegség (4,8%)

Bár a fenyegetettséget külső tényezőknek tulajdonították a megkérdezettek, a megoldást leginkább saját maguktól várják. Csupán 3 százalékuk látta kilátástalannak a helyzetet, amelyre ő maga nem tud hatást gyakorolni, 17 százalékuk tudatosabb, körültekintőbb pénzügyi magatartással, 14 százalékuk értékálló dolgokba való befektetéssel akarja megőrizni anyagi biztonságát. Mások, ha kell, többet dolgoznak: 14 százalékuk hajlandó tovább- vagy átképezni magát egy jobb munka reményében, 12,5 százalékuk pedig akár másodállást is vállal, ha rákényszerül. Emellett minden tizedik megkérdezett spórol az energiával és a szórakozásra szánt összeget is megnyirbálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek