Kérdőjelek a H1N1 körül

Nagyjából 130 ezer beteg és 700 halott. Ez a mérlege a H1N1 vírus okozta világjárványnak. De a java még hátra van: megállíthatatlan a kórokozó terjedése, és az ősszel az északi-féltekén fog rohamos fertőzést okozni. Itthon meghalt az első fertőzött. Sok a kérdőjel körötte.

Hírek, információkO. Horváth György2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Kérdőjelek a H1N1 körül

Az állapotát súlyosbító alapbetegségei voltak annak a 41 évesen – már egy hete!!! - elhunyt férfinak, akinél az influenza A(H1N1)v jelenlétét igazolta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ PCR vizsgálata. Eddig 36 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, ebből 35 enyhe lefolyású volt, 1 személy – aki vírusfertőzést súlyosbító alapbetegségekben szenvedett – életét vesztette.

A szakemberek szerint a beteg halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik életüket. Rajta kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többiek tartózkodási helyükön kerültek elkülönítésre.

Mégis, egy fontos tanulsága van az esetnek: aki szív- és érrendszeri, légzési problémákkal küzd, jó ha odafigyel az influenza jeleire és időben felkeresi az orvosát. Az ilyen betegséggel küzdő emberek egyébiránt benne lesznek abban a 4-4,5 milliós tömegben, akik az ősz folyamán – félhetően csak októbertől – ingyen juthatnak a vírus elleni vakcinához. Másoknak – majd csak október után – nagyjából 1500 forintba kerül egy oltás.

Nagy kérdés azonban, időben elkészül-e a honi oltóanyag ekkora mennyisége, ugyanis a világjárvány gyors ütemben terjed. Szakértők szerint szeptemberre, október elejére várható egy „igazi” influenzajárvány, akkora viszont még nem lesz meg a szükséges itthoni vakcina mennyisége. Most még csak az állatkísérleteknél tartanak, korábbi nyilatkozatok szerint heti 500 ezer egységet képeseket majd gyártani. A 4,5 millió adagot tehát 9 hét alatt lehet előállítani optimális esetben, az pedig két hónap. Vagyis október végére lehet leoltani a tervezett kört, azaz mások csak november után juthatnak vakcinához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek