Környezettudatosak és tudatlanok

Az amerikai nők jelentős része rendkívül fontosnak tartja a környezetvédelmet, ugyanakkor a globális felmelegedést kiváltó okokkal egyáltalán nincs tisztában – derült ki egy nemrég közzétett kutatásból.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 10. péntek2009. 07. 10.
Környezettudatosak és tudatlanok

A Women Impacting Public Policy (nők hatása a közéletre) és a Women’s Council on Energy and the Environment (nők energiaügyi és környezeti tanácsa) megbízásából készült kutatás szerint az amerikai nők jelentős többsége szerint az USA-nak a tiszta, környezetbarát energiaforrások használata felé kell elmozdulnia.

A nyolcszáz nő megkérdezésével készült felmérés során gyakorlatilag minden megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy igyekszik spórolni otthona áramfogyasztásával. Lekapcsolják a villanyt, ha nem tartózkodnak a szobában, kikapcsolják a nem használt készülékeket, energiatakarékos izzót vásárolnak, kevesebbet használják a légkondicionáló berendezést.

Többségük még pénzt is hajlandó lenne áldozni a tiszta energiára. A megkérdezetteknek több mint a fele (57%) elfogadhatónak tartaná a közüzemi díjak emelkedését, amennyiben háztartásuk energiaigényét környezetbarát energiaforrások használatával elégíthetnék ki. A zöld energiaforrások közül elsősorban a nap- és a szélenergia használatát támogatják.

Zöld szemléletmódot képviselnek ugyan, de többségük egyáltalán nincs tisztában az energetikai kérdésekkel: például alig 7 százalékuk tudta, hogy az Egyesült Államokban az áramtermelő erőművek járulnak hozzá a legnagyobb mértékben a globális felmelegedéshez. A megkérdezettek 31 százaléka nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mi a globális felmelegedés elsődleges kiváltó oka, 24 százalékuk pedig tévesen úgy véli, hogy a jelenség elsősorban az autók nagy számának köszönhető.

Amikor a felsorolt lehetséges okok közül kellett választani, a megkérdezett nők mintegy kétharmada helyesen a szén-alapú erőművek gázkibocsátást jelölte meg az éghajlatváltozás okaként. Igaz, 54 százalékuk tévesen ugyanezt gondolja az atomerőművekről is, amelyeket egyébként sokan közülük az egyik fő légszennyezőként is azonosítottak.

Forrás: ELTE- TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek