Merre lakik a nyugalom?

Mint minden üzletnél, a lakóparképítésnél is természetes cél a nyereség. Csakhogy az építőcégek általában a költségek erős csökkentésével igyekeznek minél több pénzt kiszedni az üzletből. Akár a minőség kárára is. Ennek pedig gyakran mi, lakók isszuk meg a kárát. Ahogy az Orchidea lakói is.

Hírek, információkRomvári Orsolya2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.

Kép: Szennyviz lepett el egy Csata utcai társasház mélygarázsát a XIII. kerületben 2009.07.15. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Merre lakik a nyugalom?
Szennyviz lepett el egy Csata utcai társasház mélygarázsát a XIII. kerületben 2009.07.15. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Minden éjjel megébredek arra, hogy a szomszédban a nagypapa horkol – panaszolja Marek egy lakóparki internetes csevegő oldalon. Nem ő az egyetlen, aki a beköltözés után a nyugalmat és minőségi életet kínáló luxuslakás helyett egy bizarr valóságshow-ban találta magát. „Mindent hallok a szomszédból, az edénycsörgéstől a házaséleten keresztül a mosógépig” – írja egy másik hozzászóló.

Mire sikerül megbarátkoznunk a „mindenki mindent hall” gondolattal, máris összpontosíthatunk a többi gondra: törött járólapokra, hibásan beépített ajtókra-ablakokra, csöpögő radiátorra, repedező falakra, hamar rozsdásodó korlátokra. A kivitelezési hibák meglehetősen gyakoriak a lakóparkokban (is), de ezek a garancia keretében általában orvosolhatók. Ha nem is elsőre, de egy kis nyomulást követően azért kijavítják a hibákat.

Ha ezek után maradt még kedvünk kukacoskodni, akkor mérjük le a lakást, és az eredményeket hasonlítsuk össze a kiviteli terven szereplő adatokkal. Néhány centiért nem érdemes reklamálni, de előfordult már, hogy a lakás 4 négyzetméterrel volt kisebb, mint ahogyan az adásvételi szerződésben szerepelt. Ezek után igazán csekélységnek tűnik, hogy a látványterven szereplő szökőkutat és tavacskát hiába keressük…

„Ha meg akarod kapni a melót, ígérj alá a többieknek. Sokszor olyan árakon vállalják a munkát, hogy előre tudom, abból nem lehet kihozni” – mondja az építési vállalkozó. Tehát ha a vízvezeték-szerelő, burkoló-, festőcég nem akar pórul járni, kénytelen a lehető legolcsóbb, gyakran silány minőségű építőanyagokkal dolgozni. Esetleg egy-két valamit kispórolnak az épületből… Ez az átvételkor nem tűnik fel senkinek, ám később sok bosszúságot okozhat a lakóknak.

Nincs még egy éve sem, hogy az angyalföldi Orchidea lakópark – a főváros egyik megújuló kerületrészének gyöngyszemeként – megépült. Az ott élők kálváriáját feltehetően csupán egy pár ezer forintos torlószelep hiánya okozta.
A július eleji felhőszakadás idején az eső- és szennyvízelvezető rendszer nem bírt az özönvízzel, a lakópark rácsatlakozó szennyvízcsövei a túlnyomás miatt szétcsúsztak. Húsz perc alatt több ezer köbméter pokoli lé ömlött a mélygarázsba. „A szomszédom szólt, hogy baj van. Mire leértünk, a garázsban már térdig állt a trutyi, ellepte az autó kipufogóját is. Akkor már nem volt mit tenni” – meséli az egyik lakó.

A szennyvíz megrongálta a liftet, a ház tűzjelzőjét, károsodtak az elektromos berendezések. „A takarítással és a többszöri fertőtlenítéssel együtt 15-20 millió forintra becsüljük a kárt. A garázsban parkoló autók mindegyike totálkáros lett, ez újabb 40 millió mínusz” – mondja Zsilák Edit közös képviselő.

A ház által felkért igazságügyi szakértő szerint a csőtörést valószínűleg kivitelezői hiba okozta. A szennyvízcsőbe ugyanis nem építettek be egy torlószelepet, ami megakadályozhatta volna, hogy a városi csatornarendszerben felgyűlt víz visszaömöljön a ház vezetékébe és szétfeszítse a műanyag csöveket.
A generálkivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. állítja: nem felelős a történtekért. A céget csak az épületen belüli gépészeti munkálatokkal bízták meg, amit a hatóság által jóváhagyott terveknek megfelelően készítettek el – állítják. A szelep szerintük a külső közmű része, amellyel másik vállalkozót bíztak meg. Ígérik: ha mégis bebizonyosodna, hogy hibáztak, megtérítik a lakók kárát.

A külső közművek kiépítését végző N. R. Bau Kft. ügyvezetője azt mondja, hogy a biztonsági szelep a belső épületgépészeti terv része. A beruházó Coral Holding Kft. projektcége, a Csata-24 Kft. illetékese pedig szintén a generálkivitelezőre mutat – de azon kérdésünkre, hogy a kiviteli terven hol szerepel a kérdéses szelep, már nem kívánt válaszolni.

Az Orchidea lakópark még szerencsésnek is mondhatja magát: a biztosító kifizeti a házban keletkezett károkat. A tárolókban lévő ingóságokra és az autókra azonban nem vonatkozik a biztosítás.

– A kivitelezői hibából bekövetkezett károkra a lakás- vagy társasház-biztosítás nem terjed ki – mondja Marcsa László, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. lakossági üzletágvezetője. – Ilyen kockázatra nem köthető biztosítás.

Azért van megoldás. Létezik ugyan „kivitelezői szakmai felelősségbiztosítás”, de ezt még az építkezés megkezdése előtt, a kivitelezőnek kell megkötnie – magyarázza a biztosítási szakértő.

Mindenesetre a lakók jogi úton érvényesíthetik a kárigényüket – tudtuk meg dr. Nagy Zoltán ügyvédtől, az Ingatlanjog portál létrehozójától, aki néhány jó tanáccsal is szolgált (lásd keretes cikkünket). Csak az a kérdés, mikor látnak ebből pénzt a lakók. Mert a bíróságok közismert csigatempója egy másik cikk témája lehetne...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek