Nyílik a lampionvirág

Üde és szárazabb lombos erdők, ártéri ligetek különös növénye, amely elsősorban skarlátpiros termésével díszít. Rokonát, az ehető bogyójú perui hólyagcseresznyét ízletes bogyói miatt termesztik is.

Hírek, információkValló László2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Nyílik a lampionvirág

A lampionvirág erőteljes, kúszó gyökérzetű, jellegzetesen szögletes szárú, 25-60 centiméter magas, egyéves növény. Hosszú nyelű, tetszetős levelei tojásdadok, kihegyezettek. Hosszú kocsányon álló virágai magánosan nyílnak és fehérek.

A növényen a termése a legföltűnőbb: a skarlátpiros bogyót a világító narancsvörös vagy tűzpiros lampionszerűen fölfúvódott csészelevél zárja magába, ami tartósan a növényen marad. A termés mérgező. Hazánkban elsősorban a középhegységekben fordul elő, ma még elég gyakori.

A lampionvirág rokona, a perui hólyagcseresznye, a kertek díszvénye már csak ehető, ízletes termése miatt is. A paradicsomhoz hasonló „bokorban” nő. Amíg a termés meg nem érik, a papírszerű csészelevelek lampionszerű burokként veszik körül a gyümölcsöt. Fontos, hogy megvárjuk a termés teljes beérését, mert éretlenül ez is mérgező. Az érett gyümölcs nyersen is üdítő csemege, de gyümölcssaláták alkotóelemeként, kompótként is kiváló, s még akár lekvár is készíthető belőle.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek