Termesszék velem: borrágó

Aromás, uborkaízű leveleiért, gyönyörű égszínkék citromízű virágaiért ültetik a kiskertekbe a borrágót, e kitűnő tulajdonságú növényt.

Hírek, információkGrosz Tamás2009. 07. 06. hétfő2009. 07. 06.
Termesszék velem: borrágó

Közepesen meleg-, de annál inkább fényigényesebb. A magok csírázása már 10 C-fok felett megindul. Magasabb hőmérsékleten (30 C-fok) hamar öregszik és levele elveszti ízletességét. Nulla fok alatt viszont elfagy. Nem árt öntözni is, mert levele így zsenge marad. A jó vízgazdálkodású talajokat szereti. Kapálni csak az elején kell, mert később a növény – ha egymás mellé ültetjük – zárja a fényt a talajon és a gyomokat elnyomja. Csak egyszer kell elültetni a kertben, mert következő évben már magától kikel. Gyomosodásra hajlamos.

Levele mártások és savanyú főzelékek ízesítésére, uborka eltevésére való. Virága jó mézelő, jégkockába fagyasztva koktélok díszítője. Az ecetet enyhén kékre színezi és aromásítja.

Magas ásványisó-tartalma miatt a népi gyógyászatban vese- és hólyagbántalmak ellen használják. Külsőleg gennyes pattanásokra, kelésekre, borogatásokra is jó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek