Túl magabiztos mazsolák

Rendkívül magabiztosak az ausztrál tanulóvezetők az ismereteiket és képességeiket illetően. Oktatóik azonban nincsenek annyira elragadtatva a mazsolák teljesítményétől, szerintük rengeteg gyakorlásra és sokkal nagyobb odafigyelésre lenne szükségük – derül ki egy frissen közzétett közvélemény-kutatásból.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Túl magabiztos mazsolák

Egy ausztrál biztosítótársaság arra volt kíváncsi, hogy a tanulóvezetők, illetve oktatóik szerint melyek azok a területek, ahol további gyakorlásra van szükség. Az eredmény meghökkentő: felkészültségüket és képességeiket illetően már-már aggasztó mértékben magabiztosak az ottai tanulóvezetők.

A női tanulóvezetők a férfiaknál nagyobb kihívásnak tekintik, hogy kellő magabiztossággal vezessenek, és nehéznek érzik a vezetéshez szükséges koordináció és koncentráció teljesítését. A férfiaknak ezzel szemben a közlekedési szabályok megtanulásával és a gyakorlati idő hosszával akadnak gondjaik. Ugyanakkor oktatóik szerint minden vizsgált területen több gyakorlatra lenne szükségük, mint amit a két nem képviselői szükségesnek tartanak.

Az oktatók 50 százaléka például úgy gondolja, hogy a kezdő sofőröknek lenne még mit tanulniuk a körforgalomban történő közlekedés, a forgalomba való besorolás és a tolatás szabályairól, valamint 43 százalékuk szerint a tanulóknak gondjaik vannak a sebesség megítélésével. Ugyanakkor a férfi tanulóvezetőknek 20, a nőknek csupán 10 százaléka érzi úgy, hogy valóban fejlesztenie kell még ezen képességét.

Az oktatók szerint a holttér észlelése jelenti az egyik legkritikusabb pontot a tanulók számára. Csaknem 70 százalékuk úgy érzi, hogy a kezdő sofőröknek további gyakorlásra lenne szükségük ahhoz, hogy az ebből eredő baleseteket elkerüljék – ugyanakkor a férfi tanulóvezetőknek 37, a nőknek alig 27 százaléka érzi ennek szükségét.

Forrás: ELTE-TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek