Az olaszliszkai lincselés másodfokon Debrecenben

Fellebbezés után, az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságról a Debreceni Ítélőtáblára érkezett a 2006-ban Olaszliszkán történt lincselés peranyaga.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 08. 13. csütörtök2009. 08. 13.
Az olaszliszkai lincselés másodfokon Debrecenben

Olaszliszkán három esztendővel ezelőtt brutális kegyetlenséggel meggyilkoltak egy tiszavasvári tanárt, aki véletlenül elsodort egy, az autója elé szaladó kislányt. Bár gyermek szerencsére csak könnyű sérülést szenvedett, a felbőszült rokonság a gyermekei szeme láttára verte agyon a vétlen családapát. . Az orvos szakértői vizsgálat szerint a férfira hetven ütést mértek a támadói, ebből ötvenet a fejére. A gyilkosság miatt nyolc embert helyeztek előzetes letartóztatásba, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. Az első fokon eljáró bíróság súlyos büntetéseket szabott ki a vádlottakra.

Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára közleményében adta hírül: a másodfokú büntető eljárást a bírói szakban a Balla Lajos vezette büntető tanács tárgyalja, leghamarabb októberben. A nyolc vádlott és védőik mindannyian részben felmentésért, részben a kiszabott büntetésük enyhítéséért fellebbeztek, illetve – megalapozatlanságra és téves jogi minősítésekre hivatkozva –az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérték. A vád képviselője három vádlott esetében tudomásul vette a bíróság ítéletét, a többiek ügyében viszont az első fokú bírósági ítélet súlyosbítását indítványozta. Négy vádlottra kért életfogytig tartó szabadságvesztést.

Ezek is érdekelhetnek