Falusi vigadalmak a fesztiválvárosban

Első ízben a falu is beköltözött a hajógyári-szigeti fesztiválvárosba. A Hungarikum Faluban – mely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER-programjának támogatásával épült fel – Magyarország ezerszínű népi kultúrája elevenedik meg.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Falusi vigadalmak a fesztiválvárosban

Az egyhektárnyi területen 21 kisház kapott helyet, ahol a magyar népművészet, kézművesség és gasztronómia is bemutatkozhat a sokfelől érkezett fesztiválozók százezreinek. A fiatalok olyan, ma már kevéssé ismert népi játékokban próbálhatják ki magukat, mint a méta, a csülkölés, a karikaröpítés, a bábűzés, a várasdi, de megismerkedhetnek a fonás és a tésztagyúrás fortélyaival is, felpróbálhatják a népviseleteket, s a kontyolóban korhű hajkoronákat készíttethetnek maguknak.

A faluprogram központi eleme a lakodalom. A menyegző mindmáig az élet egyik legfontosabb fordulópontja, így rengeteg szokás, játék, tánc, ének kapcsolódik hozzá. A fesztiválszigeti lakodalmas házban naponta más és más tájegység e rítushoz fűződő hagyományait keltik életre. A  vigadalom lakodalmas menettel indul, majd a faluba visszaérve a „násznép” elsajátíthatja a tánclépéseket, hogy aztán friss tudását a hajnalig tartó mulatságon kamatoztassa.

Ezek is érdekelhetnek