Kígyók a tornácon

Feltűnő mértékben elszaporodtak a kígyók az utóbbi években a Felső-Tisza vidékén. Nálunk Csaroda és Kömörő, Kárpátalján pedig főként Ungvár környékén gyakori a megjelenésük.

Hírek, információkBalogh Géza2009. 08. 21. péntek2009. 08. 21.

Kép:

Kígyók a tornácon

A szakemberek is értetlenül állnak a hüllők kelet-magyarországi elszaporodása előtt. Kígyók, viperák eddig is előfordultak ezen a tájon – tavaly például a gázvezeték-építőknek Beregben herpetológusokat kellett hívni, hogy azok tisztítsák meg a terepet az erdőkben nyüzsgő viperáktól –, ám az elmúlt időkben nem csak látni lehet őket, de gyakran támadnak is. Nemrég például egy fehérgyarmati földmérőt mart meg a máig ismeretlen állat. A középkorú férfi Csaholc határában dolgozott egy füves részen, mikor éles fájdalom hasított a lábszárába. A nadrágját felhúzva vette észre a két kis apró lyukat a vádliján, s hamarosan a kígyómarás tünetei is jelentkeztek: szédülés, gyengeség, hányinger, szapora pulzus. Szerencsére nem volt egyedül, társai nyomban a fehérgyarmati kórházba vitték, onnan pedig a mentősök Nyíregyházára, ahol több napig is lábadozott.

Az idén Szatmárból még nem érkezett jelzés viperamarásról, annál több viszont a Kárpátaljáról. A minap például az egyik perecsenyi asszony a konyhai tűzhely sütőjében vett észre egy összetekeredett jószágot, amely elmenekült. Pár nappal később egy Nagyberezna melletti faluban, Hajasdon élő nő szénagyűjtés közben rálépett egy hüllőre, ami nyomban harapott. Mire nő leért a hegyről a faluba, már alig élt. Rohamkocsi vitte előbb a bereznai, majd – miután kiderült, hogy ott nincs ellenméreg  – az ungvári kórházba, ahol aztán sikerült megmenteni az életét. A múlt héten egy Ungvár melletti falu, Minaj került a helyi lapok címlapjára, ahol egy asszonyt a háza tornácán mart meg egy kígyó. Az állatot ugyan nem találták meg a helyszínre siető szakemberek, de a negyvennyolc éves nő elmondásából nyilvánvaló, hogy egy termetes keresztes vipera lehetett a tettes.

Ungváron most nagy a rémület: a szülők nem nagyon merik kiengedni a gyermeket a kertbe, a parkokba, félve az újabb kígyótámadástól. Minaj ugyanis a város síkvidéki oldalán fekszik, ami azt is jelenti, hogy az Ungvár fölötti hegyvidékről lejöttek az alföldre a kígyók, s meglehet, közben a város egyes részeit is elfoglalták. A szakemberek szerint amúgy a keresztes vipera csípése ritkán halálos, de minden esetben mentől hamarabb menjünk orvoshoz!

Ezek is érdekelhetnek