Halálos füstölgés

Minden télen mintegy száz súlyos szén-monoxid-mérgezés történik az országban. Írásunkban annak jártunk utána, hogy miként lehetne megelőzni a tragédiákat.

Hírek, információkSzijjártó Gabriella2009. 01. 09. péntek2009. 01. 09.

Kép: Kazán fütés korom füstmérgezés szénmonoxid kéményseprö kályha fütötest hideg meleg vegyes tüzelés 2008.12.30. fotó: Németh András Péter

Halálos füstölgés
Kazán fütés korom füstmérgezés szénmonoxid kéményseprö kályha fütötest hideg meleg vegyes tüzelés 2008.12.30. fotó: Németh András Péter

Az első és legfontosabb tétel: évente egyszer, a fűtési szezon előtt hívjunk mestert, hogy ellenőrizze és tisztítsa ki a korosodó, porosodó készülékeket. A kéményseprőknek kötelező az évenkénti ellenőrzés; ha nem jelentkeznek a fűtési szezon kezdetén, szóljunk a szolgáltatónak.

A cirkogejzír szellőzését időnként magunk is ellenőrizhetjük: gyújtsunk meg egy szál gyufát vagy papír zsebkendő egy rétegét, és tartsuk a levegőnyíláshoz. Megfelelő szellőzés esetén a gyufa lángja a készülék belseje felé hajlik, illetve a papírt be is szívja. Ha a gyufaláng kifelé fordul, a huzat nem megfelelő, a készülék veszélyes – hívjunk szakembert!

A legegyszerűbb védekezés, ha szén-monoxid-riasztót szerelünk fel, amely éles hanggal figyelmeztet a veszélyre. Ma már sokféle típus közül választhatunk. A 8 és 14 ezer forint közötti áron kapható, többnyire távol-keleti gyártmányokat (bár általában a gyártó neve és más azonosító sincs rajtuk) nemigen ajánlják a szakemberek. A megbízható hazai, nyugat-európai és amerikai, kanadai termékeket a szabvány szerint minősítik, és ezt fel is tüntetik rajtuk – ezek 18–35 ezer forintért kelnek el, már 1–5 év garanciával. A műszergyártók egyedi, háztartásokra speciálisan kialakított termékeiért több mint 40 ezer forintot kérnek.
Érdemes minden olyan helyiségbe tenni szén-monoxid-riasztót, ahol fűtőkészülék van, különösen ajánlott a hálószobába, hogy alvás közben is időben észleljük a veszélyt. Ne tegyük huzatos vagy párás, nedves helyre, illetve nyitott ablak, ajtó mellé és sütő, tűzhely közelébe. Nem árt tudni, hogy a szén-monoxid-érzékelők nem mindig olyan megbízhatóak, mint a füstdetektorok, a fűtőberendezéseink és a kemény rendszeres ellenőrzését pedig végképp nem helyettesítik!

A Szabad Föld 2009/2. számában Marosvölgyi György, a kéményseprők ipartestületének elnökségi tagja arról beszél, hogy leggyakrabban mely rendszerhibák vezetnek tragédiához.

Ezek is érdekelhetnek