Kacsa-e a csípős csirke?

Az ember hitetlenkedve rázza a fejét a hír hallatán, hogy Kína a kelet-európai régióban kétszázmilliárd dollárt kíván befektetni, s azon belül meg Taktaharkányt is kiszemelte, hogy ott több milliárd forintért egy csípős csirkét és rizst előállító üzemet felépítsen…?

Hírek, információkKeresztény Gabriella2009. 02. 04. szerda2009. 02. 04.
Kacsa-e a csípős csirke?

Ami biztosan igaz: Veres János pénzügyminiszter valóban tárgyalt nemrég Kínában egy kétszázmilliárdos projektről, nem is egyről, kettőről. Aztán az egyik angol lapban megjelent, hogy a kínaiak Taktakarharkányban építenének fel csípős csirkét és rizst készítő üzemüket. A hír alapja csupán az lehet, hogy a kínaiakat az otthoninál még olcsóbb – most zömmel állástalan és segélyből élő – aktaközi munkaerő megléte vonzza ide.

Varga Lászó taktaharkányi polgármestert faggattuk: ő mennyit hisz el ebből az örömhírből? A válasz rövid volt: noha a hírt olvasta, sajnálatára eddig még sem őt, sem az önkormányzatukat semmilyen formában nem kereste meg senki. Természetesen nagyon szívesen fogadnák a befektetőket, ugyanis minden adott hozzá, hogy a község határába üzem települjön. A vasútállomáson ipari vágányok vannak, négysávos út vezet Miskolcról Gesztelyig, s onnan ugyan kicsit zötyögősebb, de kibírható a bekötőút. Az utóbbi évben – nem úgy, mint számos szomszéd település – nem adták el a környékbeli földeket, hanem még gyarapították is. Egészében mintegy 340 hektárnyi terület áll készen arra, hogy fantáziát lássanak benne a befektetők, legyen az akár csípős csirke is.

A polgármester szerint mellettük szól az olcsó munkaerő – a szerencsi cukorgyár bezárása a környék cukorrépa-termelő családjait is igen nehéz helyzetbe hozta. Sok embernek életmentő megoldást jelentene a csirkefeldolgozó üzem. Egyébként Taktaharkány közigazgatási határán belül működik a jajhalmi tyúktelep (üzemeltetője a Szerencsi Mezőgazdasági Rt.), vagyis ésszerűnek tűnne, ha ide terveznének egy élelmiszeripari beruházást. Mivel nem tartoznak a világörökségi területhez sem, így rájuk nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a pár kilométerre lévő Bekecsen vagy Legyesbényén.

Ha mindez csak blöff, tehát csak kacsa a csirkegyár, a polgármester akkor sincs különösebben elkeseredve, mert önmagában véve már abból is profitálhat egy település, ha foglakozik vele a sajtó, méghozzá úgy, hogy előnyös adottságairól, nem pedig az uzsorásokról és a bűnözésről írnak – ami a befektetőket nem riasztja, hanem éppenséggel odavonzza...

Ezek is érdekelhetnek