Környezetbarát állatihulladék-telep Szikszón

Az uniós normáknak is megfelelő állatihulladék-gyűjtő és átmeneti tároló telep épült a Borsod megyei Szikszón.

Hírek, információkKeresztény Gabriella2008. 10. 29. szerda2008. 10. 29.
Környezetbarát állatihulladék-telep Szikszón

A korszerű, környezetkímélő hulladékkezelő telep Szikszón, a SZATEV korábbi telephelyén készült el. A 723 milliós beruházás tavaly ősszel kezdődött a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Programjának csaknem négyszázmillió forintos támogatásával.
Ezzel megoldódott a borsodi kistérség területén keletkező állati hulladékok biztonságos és környezetkímélő begyűjtése és kezelése, s így háromszázezernél is több ember lakóhelye válik élhetőbbé. A projekt által ugyanis jelentősen csökken a humán- és az állategészségügyi kockázat. Az új telepre zárt konténerekben szállítják az állati hulladékot, ahol elvégzik annak költségkímélőbb, az előírásoknak megfelelő elkülönített átmeneti tárolását, feldolgozását és elszállítását.
A beruházással párhuzamosan bezárták és rekultiválták a régi környezetszennyező állatihulladék-temetőt. Az eddigi gyakorlat szerint a veszélyes állati hulladékokat dögkutakban, dögtemetőkben semmisítették meg, vagy elásták, elégették azokon a helyeken, ahol szervezett begyűjtésre nem volt lehetőség. A fejlesztésnek köszönhetően megszűnik a talaj és talajvíz szennyezettsége, s ezzel együtt a környéken élőkre leselkedő egészségügyi kockázat is a fertőzésveszély miatt.

Ezek is érdekelhetnek