Kovács Lázár is kipróbálta a birkanyírást

Nem árt, ha a sztárséf okoldalú: Kovács Lázár is amellett, hogy főzőversenyeken értékeli a produktumokat, Jászalsószentgyörgyön a birkanyírás fortélyaiból is rutint szerzet a a minapi vetélkedésen.

HobbiSzőrös Zoltán2010. 04. 27. kedd2010. 04. 27.
Kovács Lázár is kipróbálta a birkanyírást

Szent György napja jeles dátum az állattartóknak: a régi szokás szerint a jószágokat ekkor hajtják ki a legelőre. A birkatenyésztők is ilyentájt szabadítják meg a gyapjútól a juhokat. Jászalsószentgyörgyön ünnepi rendezvény keretében kötötték össze a kellemest a hasznossal: nemcsak birkapörköltfőzésben, de a juhok megnyírására is versenyt hirdettek. A sokfelől. még Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek résztvevők.

Az első alkalommal kiírt versengés vezetőbírója a Zentai Gazdakör elnöke, Sóti Ferenc volt.: – Mifelénk május 9-én immár kilencedik alkalommal rendezünk birkanyíróversenyt. Gazdakörünk 14 juhász tagot számlál, akik úgy 2500-3000 birkát tartanak.

Zentán is a agyomány és egyben a gazdálkodás része a juhtenyésztés. A nyírásra szakembereket fogadnak fel, akik kézi ollóval dolgoznak. A gépi nyírás nem mindenütt honosodott meg, a versenyeken csak bemutató jelleggel használnak gépi eszközt.

– A vetélkedést nem feltétlenül a leggyorsabb versenyző nyeri, sokat számít a munka minősége – így a jószággal való bánásmód: hogyan fogják meg és fektetik le. Fontos, hogy nyírás közben ne szenvedjen az állat. Arra is ügyelni kell, nehogy megsérüljön a birka, illetve szempont a levágott gyapjú kezelése, összecsomagolása is – tudtuk meg Sóti Ferenctől.

Az eredményeket a főző- és a nyíróversenyen is külön zsüri értékelte, miközben hasznos észrevételekkel segítették egymás munkáját. A bográcsok tartalmát elbíráló Kovács Lázár mesterszakács már több birkanyíróversenyen is vendégeskedett, s maga is kipróbálta az olló használatát:

–  Gyakran hívnak főzőversenyekre, ahol egyéb programok is vannak. Ilyenkor én is tanulok, akár egy-egy új receptet, vagy például most a birkanyírás mesterfogásait. Vezettem már ilyen vetélkedőt, magam is kipróbáltam, de inkább maradok a szakácsmesterségnél.

Az ismert séf kedveli a birkahúst, véleménye szerint az ideális birkapörköltből „nem lóg ki semmi”, azaz nem túl hagymás, nem túl csípős. A bort is a kellő időben beleteszik, hogy letisztuljon, ne legyen savas, alkoholos mellékíze. Különlegességgel legfeljebb a köretben, a pörkölt esetében pedig kisadagnál érdemes kísérlezetni..

– Semmi sem lehet igazán új, ami nem igazán régi, így általában minden újítás mögött valamilyen régi receptúra fedezhető fel – tette hozzá. Kovács Lázár, aki Amerikai küldetés címmel könyvet írt tengerentúli útjáról, amelyben az élményei mellett természetesen recepteket is találnak az olvasók. Jelenleg az egyik magyar üzletlánc szakmai tanácsadójaként dolgozik, s mint elmondta: olyan termékfejlesztésben vállal részt, mellyel elősegítik, hogy minél több hazai áru kerüljön a kereskedők polcaira.

Bármelyik fotóra kattitntva megnyílik a képgalériánk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek