Gombamód nő a gomba

Nem panaszkodhatnak az idén a gombászok; ha senki másnak nem is, nekik biztosan kedvezett ez a rettenetesen csapadékos időjárás. Hazánkban több mint háromezer gombafaj él, közülük sok ehető.

HobbiValló László2010. 06. 07. hétfő2010. 06. 07.
Gombamód nő a gomba

Gombamód nőnek az erdei, mezei gombák, csábítva azokat is, akik nem, vagy csak alig járatosak a gombák világában. Nekik feltétlenül ajánlott, hogy okleveles gombaszakértővel vizsgáltassák meg a zsákmányt!

A legismertebb gombák a csiperke, a mezei szegfűgomba, a kucsmagomba, a laskagomba, a tintagomba, a nagy őzlábgomba, a sárga rókagomba és a vargánya.

Alapszabály, hogy aki nem ismeri a pöttyös kalapos gyilkos galócát, az ne szedjen gombát. De az se, aki nem tudja azonosítani a fehér gyilkos galócát, amelyik a tőkéjén galléros, ezért összetéveszthető a csiperkével. Azonban létezik egy megkülönböztető jegy: a fehér galócának fehér a spóralemeze, míg a csiperkének kezdetben rózsaszínű, később barna, majd fekete. A harmadik veszélyes gombafaj a parlagi tölcsérgomba, ami pedig a szegfűgombával keverhető össze, noha annál fehérebb.

Csak olyan gombát szedjünk, amelyet már jól ismerünk, és abból is csak annyit, amennyit frissen vagy földolgozva (dinsztelve, szárítva) fel tudunk használni. A nagyobb ipari létesítmények, forgalmas utak környékén lehetőleg ne gyűjtsünk gombát, mert szennyezett lehet.

Legjobb a gombát szellős kosárba gyűjteni, mivel szellőzetlen dobozban vagy műanyag zacskóban hamar befülled és megromlik. Nyersen ne kóstolgassuk a gombát, noha sok közülük így sem ártalmas (például a vargánya, a nagy őzlábgomba). Végül még egy fontos szabály: ha a gomba elfogyasztása után hányás, hasmenés, rosszullét mutatkozik, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ezek is érdekelhetnek