Phil Collins megújította a múltat

Új lemezzel jelentkezett az érces hangú énekes, Phil Collins. Máris helyesbítek: régi dalokat ad elő modern köntösben. Egészen a hatvanas-hetvenes évekig repít vissza bennünket. A végeredmény pedig fantasztikus!

HobbiBorzák Tibor2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
Phil Collins megújította a múltat

Nyolc év várakozás után végre újra hallani a Genesis együttes egykori dobos-énekeséről. Igaz, a trió hajdani frontembere, Phil Collins nem tűnt el a szemünk elől, példátlan szólókarriert futott be – még az utóbbi években is rengeteget turnézott, budapesti koncertje számomra is felejthetetlen. Új lemezt viszont nem adott ki, így hát rajongói már nagyon várták, hogy mivel rukkol elő.

És a produkció igazi meglepetést okozott! Nem friss szerzeményeket sorakoztatott fel lemezére, hanem visszafordult a múltba. Meg sem állt a hatvanas-hetvenes évekig! Rosszmájúan azt mondhatnám: ez tuti siker. De Phil Collins sosem vadászott pillanatnyi népszerűségre, amúgy pedig mentségére szolgál, hogy eddig még nem adott ki feldolgozás-albumot. Nos, ennek is eljött hát az ideje.

Kiválasztott tizennyolc remek dalt, lesöpörte róluk a port, vagyis modern zenei alapokra helyezte valamennyit. Végighallgattam az eredetieket is az interneten, s napok óta ki sem veszem a lejátszóból a felújított változatukat. Nehéz eldönteni, melyik a jobb. A régiek hamvas bája eltűnt az átiratoknál, s kicsit másként szólnak azok a számok, melyeket zenekarok adtak elő. Persze, aki nosztalgiázni szeretne, keresse elő a bakelit korongjait...

Az is igaz, hogy Phil Collins nem akart a múltba révedni. Going Back című korongjára egyszerűen csak azokat a slágereket gyűjtötte össze, amelyek hajdanán a kedvencei voltak – és most ő is elénekelheti végre. Ennyit akart, nem többet! The Temptations, Marta Reeves & The Vandellas, Stevie Wonder, The Four Tops és még sok más énekes és zenekar sikerdalait hallhatjuk újra, valamennyi a hatvanas évek közepén, a hetvenes évek elején keletkezett. Sodró lendületét megőrizte a Heatwave, mely a The Funk Brothers három ma élő tagjával közösen már-már örömzeneként szólal meg. Semmit sem vesztett hajdani erejéből a Papa Was A Rolling Stone, csak annyi a különbség, hogy ezúttal nem a The Temptations nyomja.

Nem akarom az összes felvételt felsorolni, a Going A Go-Go című nótát azonban kiemelném, melyet a Rolling Stones is feldolgozott. S nem szeretném kihagyni legnagyobb kedvencemet, az album címadó dalát sem, a Carol Kinghez köthető Going Back-et. Ha nem tudnám, hogy a hatvanas évek egyik legsikeresebb dalát hallom újra, simán Phil Collins-szerzeménynek gondolnám.

De vissza a jövőbe: jöhetnek az új számok!

Ezek is érdekelhetnek