Megfejtették Mona Lisa rejtélyét?

Leonardo világhírű festményén egy rejtett nyom által meghatározhatóvá vált a táj pontos helye, mely a különleges mosolyú nő mögött elterül. – állítja egy olasz történész.

HobbiKovács Réka2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.
Megfejtették Mona Lisa rejtélyét?

Carla Glori művészettörténész úgy véli, a Mona Lisa bal válla felett megjelenő háromlyukú híd Bobbio hídja, mely falu az észak-itáliai hegyes-völgyes Piacenza megye egyik települése volt. Ez a teória egybevág egy másik művészettörténész, Silvano Vinceti felfedezésével, miszerint a híd két ívében művészien van elrejtve a 7-es és a 2-es számjegy.

Glori szerint ez a szám az 1472-es évet jelöli, amikor is egy óriási árvíz következtében a híd összeomlott. Történelmi feljegyzések szerint a Ponte Gobbo, vagy Ponte Vecchio (Öreg-híd) néven ismert hidat a Trebbia folyó sodorta el, amikor abban az évben kilépett medréből és elmosta a híd partjait.

Történészek eddigi vélekedése szerint a Mona Lisa hátterében meghúzódó táj idealisztikus, kitalált kép, mely a művész képzeletéből pattant ki, Glori szerint azonban nagyon is valóságos. Vinceti, az olasz Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke azt állítja, hogy az évszámok mellett több rejtett betű is található a képen, történetesen Mona Lisa szemeiben. A jobb pupillájában az LV, feltételezhetően a művész monogramja lelhető fel, míg a bal szemében a B vagy a CE betűk jelennek meg.

A két kutató álláspontját azonban sokan vitatják, s azzal érvelnek, hogy e „rejtett jelek” csupán az évszázadok során kialakult apró repedések, melyek gyakoriak az olajfestményeknél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek