Tessék mondani, lehetünk bohémek?

Az ország nagyobb városaiban javában zajlanak a tavaszi fesztiválok programjai. Aki különlegességekre vadászik, annak március 25. és 27. között Kecskeméten a helye, ugyanis ekkor rendezik meg a XX. Bohém Fesztivált, melynek főszervezője Ittzés Tamás jazz-zenész, pedagógus.

HobbiBorzák Tibor2011. 03. 25. péntek2011. 03. 25.
Tessék mondani, lehetünk bohémek?

– Huszonöt évvel ezelőtt gondolta volna, hogy idáig jutnak?
– Természetesen. Mivel fesztiváljainkat a szakma és a közönség egyaránt tetszéssel fogadta, meg sem fordul a fejünkben, hogy abba kellene hagyni. Persze az egyre szűkülő támogatások miatt ez sem kizárt.

– Elfogytak a támogatók?
– A kezdeti tizenegy szponzor közül mára négy maradt. Szerencsére Kecskemét városa továbbra is mellettünk áll, s hosszú évek után idén újra kaptunk támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. Egyébként a fesztivál a Kecskeméti Jazz Alapítvány égisze alatt zajlik, és zenekarom, a Bohém Ragtime Jazz Band a házigazdája.

– Tehát megéri?
– Anyagilag nem. A gazdasági világválság a legnagyobb jazzfesztiválokat is megtépázta. Nagy hagyományú seregszemlék tűnnek el vagy jóval szerényebb körülmények között zajlanak. Minden költséget a belépőjegyekből kellene állni, ez pedig teljességgel lehetetlen.

– Akkor mi hajtja?
– A Bohém Ragtime Jazz Band 1985-ben alakult, 1987 óta járunk külföldi fesztiválokra. Ez idő alatt számos nagyszerű zenekarral találkoztunk, amelyeket sikerült elhozni Magyarországra, többek közt a kecskeméti fesztiválra. Nekem az ad erőt a továbbiakhoz, amikor látom, hogy a vendégművészek élvezik a vastapsot, amit ők a saját hazájukban nem ismernek.

– Mi lesz az idei meglepetés?
– A huszonötödik születésnap örömünnepre ad okot. Nemkülönben másik két jeles évforduló: Louis Armstrong 110, Liszt Ferenc pedig 200 éve született. Mindkettőjükre méltóképpen emlékezünk.

– A jazz királyát még csak értem, de Liszt Ferenc hogyan került a képbe?
– Tizenkét éve írtam egy tanulmányt Liszt Ferenc hatása a ragtime- és swingkorszakban címmel. Most végre élő zenében debütálnak együtt a Liszt-eredetik és a korabeli ragtime-változataik. Érdekes párhuzamokról van szó, ki gondolta volna, hogy ilyenek is megtalálhatók híres zeneszerzőnk életművében.

– Ezen valószínűleg ő is csodálkozna…
– Valószínűleg. Viszont élvezettel hallgatná azokat a zongoristákat, akik korábban már szerepeltek a fesztiváljainkon. A jubileumi rendezvényre öt művészt hívtunk meg közülük. Egyébként Liszt-programunkat a Művészetek Palotájában is bemutatjuk augusztus 26-án. Huszonöt éves zenekarunk koncertje is itt zajlott. És reméljük, további ötven esztendő vár még ránk.