Kétmillióan reménykedhetnek!

A legalacsonyabb, kedvezményes kulcs 5 százalék, ebbe a körbe tartoznak a könyvek, a napilapok és a gyógyszerek. A távhőszolgáltatás áfája jelenleg 25 százalék, de augusztus 1-tétől a szolgáltatás a kedvezményes 18 százalékos áfa-körbe kerül, ha az Európai Bizottság nem kifogásolja azt.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.

Kép: An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali., Fotó: REUTERS

Activist carrying black ballons representing CO2 emission demonstrates in Nusa Dua
An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali.
Fotó: REUTERS

Az MTI úgy tudja, a kormány azt tervezi, hogy a távhőszolgáltatást az áfa alsó kulcsába sorolja majd, egyrészt azért, hogy olcsóbb legyen, másrészt a környezetvédelmi szempontok miatt, hiszen az összes fűtési mód közül ez a leginkább környezetkímélő.

AZ MTI információi szerint az még nem biztos, hogy jövőre is 5 százalékos lesz a legalacsonyabb kulcs, de még ezzel együtt is jelentősen csökkenhet majd a távhő szolgáltatás áfája. A kormány a kérdést a jövő évi költségvetés készítésekor akarja rendezni, feltétel azonban, hogy a költségvetési egyensúly ne sérüljön - tudta meg a távirati iroda.

A korábbi tájékoztatás szerint több mint 640 ezer lakásban van távhőszolgáltatás. Ezekben a lakásokban mintegy kétmillió ember él. A távfűtéses háztartások közül több mint 235 ezren jogosultak szociális alapon támogatást igénybe venni a távhőszámla kifizetéséhez. A távhőszolgáltatást további tízezer, nem lakossági fogyasztó is igénybe veszi.

Ezek is érdekelhetnek