Kódex helyett törvény lesz

A parlamenti pártok megunták a huzavonát az élelmiszer-kereskedelmi etikai kódex körül s döntöttek: ötpárti egyetértéssel várhatóan még ez év őszén a parlament elé kerül az a kereskedelmi etikai törvényjavaslat, amely felváltja az élelmiszeretikai kódex eddigi, önkéntességen alapuló szabályozását.

IparkodóO. Horváth György2009. 06. 09. kedd2009. 06. 09.

Kép: Szarvas, 2009. április 21. Pulykafeldolgozás a Gallicoop üzemében Szarvason. Fotó: Ujvári Sándor

Kódex helyett törvény lesz
Szarvas, 2009. április 21. Pulykafeldolgozás a Gallicoop üzemében Szarvason. Fotó: Ujvári Sándor

Bő két és fél éves történetnek vethet véget a parlament most ősszel: törvényt akar alkotni az etikus élelmiszer-kereskedelemről. Ennyi idő alatt ugyanis egy olyan megállapodást sikerült összehoznia a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-iparosok és kereskedők képviselőinek, melyet éppen néhány hete vett vizsgálat alá a Gazdasági Versenyhivatal, mert 13 pontban versenytörvényt és uniós jogszabályokat sértőnek véli az eddig etikai kódex néven ismerté vált megállapodást.


E lépés hatására a kereskedők ki is faroltak a megállapodásból: amíg a versenyeljárás folyik felfüggesztették a kódexben foglaltak végrehajtását. Pedig azok éppen júliustól léptek volna hatályba, például az a kitétel, hogy a boltokban 80 százaléknyi magyar árut tartanának a tuajdonosok, kevésbé sarcolnák meg a multik a nekik szállító élelmiszer-termelőket stb.

A kódexet aláíró szervezetek, köztestület, szövetségek éppen röviddel ezelőtt kapták kézhez a GVH kérdőívét, melyben válaszokat vár a hivatal. S ahogy az ember kicsit beleássa magát a versenyjogba, illetve az EU alapelveit részletező szabályokba úgy válhat egyértelművé, hogy nehéz dolog azokat nem sértő, a hazai termelők, élelmiszer-iparosok és fogyasztók érdekeit úgy képviselni, hogy közben ne sérüljenek a fenti szabályok. Egész Európában nem sikerült olyan szabályozást alkotni, mely kezelni képes a fennálló uniós szabályok és elvárások mellett ezt a problémát.

Nehéz dolog volt, és nehéz lesz olyan passzusokat alkotni, melyek előtérbe helyezik a hazai terméket a boltokban az importtal szemben, megmondani, mi is a magyar termék, vagy éppen miként lehet úgy preferálni a hazai gyártókat, hogy közben ne sérüljön a tőke, az áru és a szolgáltatások áramlásának szabadságát biztosító uniós alapvetés.

Herbály Imre (MSZP) országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke tegnap minden esetre bejelentette, hogy a honatyák ősszel elkészítenek egy ilyen jogszabályt. Azt a jogszabályt, melynek kilátásba helyezésével sikerült igazából Gráf József vezette agrártárcának tárgyaló asztalhoz ültetni tavaly decemberben a három érdekelt oldalt és hónapok alatt megállapodást kicsikarni belőlük. Sőt a törvény egy változatát már el is készítették az agrártárcánál annak idején, s az akár 2 milliárddal is büntetné a renitens kereskedőket!

A honatya az MTI-nek elmondta: a parlamenti pártok szakértői azért döntöttek úgy, hogy törvényben szabályozzák a kereskedelmi etika alapvető normáit, mert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás alá vonta az élelmiszeretikai kódexet.

Herbály Imre beszélt arról is, hogy annak érdekében pedig, hogy e törvény jogilag minden szempontból alátámasztható legyen, módosítják a versenytörvényt és a kereskedelmi törvényt, valamint, ha szükséges, az agrárrendtartási törvényt is.

Ezek is érdekelhetnek