Olcsóbb lett több száz gyógyszer

Júliusban újabb 288 gyógyszer árát csökkentették a gyártók, köszönhetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kezdeményezett licitnek. Egyes készítmények ára több mint 10 százalékot mérséklődött.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 07. 08. szerda2009. 07. 08.
Olcsóbb lett több száz gyógyszer

Bár a mostani árcsökkenés mértéke elmarad a korábban megszokottnál, még így is 14 készítmény ára több mint 10 százalékkal csökken - írta a Világgazdaság. Néhány daganatellenes és antiepilepsziás szer ára a korábbi harmadára csökkent, de szív- és urulógiai gyógyszerek is 7 százalékkal olcsóbbodtak.

Az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerkasszája sok milliárd forintot tudott a licitek útján megtakarítani. Két éve a kémiai úton előállított termékeknél bevezették az árversenyt, idén ezt a licitet szeretnék a nagyon drága biológiai gyógyszerekre is kiterjeszteni, hogy azok hasonmásait is alkalmazni lehessen.

Ezt azonban mind az orvosi szakma, mind a gyógyszercégek kétkedve fogadják, előbbi az egyénre szabott terápia ellehetetlenülése miatt, utóbbi azért, mert a cégeknek így félévente vakliciten kellene meghatározniuk a gyógyszerárakat, hogy a legolcsóbbak támogatásban részesülhessenek.

Az OEP szakmai koncepciója szerint tovább kaphatnák azon készítményeket a betegek, amelyekkel a kezelést elkezdték, és nem is kell majd többet fizetniük, és egyik gyógyszer sem veszítené el a támogatást, csupán azt szabályoznák, hogy melyik készítménnyel kell elkezdeni a kezelést.

Ezek is érdekelhetnek