Tejár-kartellel vádolják a Tescot

A brit hatóságok vizsgálják a Tesco, és egy másik lánc, a WM Morrison működését. A vádak szerint a két lánc összejátszott annak érdekében, hogy érdekeik szerint határozhassák meg a tejtermékek árait.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.
Tejár-kartellel vádolják a Tescot

A brit versenyhivatal, az Office of Fair Trading (OFT) vizsgálja a Tesco és a Morrison működését, miután felmerült annak lehetősége, hogy az áruházláncok kartelleztek. A hivatal annak jár utána, hogy valóban összejátszott-e a két vállalat, ily módon befolyásolva a piaci folyamatokat - írta az mfor.hu. Érdekesség, hogy a most vizsgált ügy nem a napokban történt, hanem 2007-re nyúlik vissza.

A több gyanús körülmény ellenére az OFT pénteki közleménye szerint egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy törvénysértés történt, ám a szervezet finom utalást tett arra, hogy a vizsgálat későbbi szakaszában akár erre is sor kerülhet, számolt be a Telegraph című lap internetes kiadása.

A két lánc váltig állítja, hogy a törvényeket betartva járt el, többen azonban kétségüknek adnak hangot, miután más megvádolt kereskedelmi vállalatok a büntetés csökkentését kilátásba helyezve elismerték bűnösségüket. A lap beszámolója szerint az egyik legnagyobb kereskedelmi kartellbotrány 2002-2003-ban történt, akkor az Asda, a Sainsburys, a Dairy Crest és a Robert Wiseman voltak érintve az ügyben. A felügyelet a cégekre 116 millió fontos bírságot szabott ki a versenyt korlátozó magatartásuk miatt.

Közleményében a Tesco azt hangsúlyozta, annak ellenére, hogy nem értenek egyet a vizsgálattal, az OFT munkáját folyamatosan segítik. Reményeik szerint így hamarosan tisztázhatják magukat a vádak alól. Hasonló hangnemben adott ki közleményt a Morrison is, mely úgy gondolja, az OFT vizsgálata mögött nincs valós indok, és véleményük szerint a jövőben sem fognak olyan bizonyítékok előkerülni, mely cáfolná az ártatlanságukat.

Ezek is érdekelhetnek