Készen vannak az alagutak, lehet tovább építkezni!

A nyugati járat ünnepélyes áttörésével befejeződött a bátaszéki A-jelű alagút fejtése az M6/M60-os autópályán, ezzel a Szekszárd-Bóly pályaszakasz mind a négy alagútja átjárhatóvá vált.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Készen vannak az alagutak, lehet tovább építkezni!

A fejtőgép a finanszírozók, a leendő üzemeltető, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Mecsek Autópálya Koncessziós (MAK) Zrt. képviselőinek jelenlétében törte át az alagút utolsó méterét, azon a szakaszon, ahol az 2008-ban beomlott.

Ulrich Vogel, az autópálya alagútjait építő Strabag AG vállalatvezetője az ünnepségen az alagútépítések történetében egyedülálló esetnek nevezte a bátaszéki omlást, hozzátéve, hogy az alagutat az alkalmazott technológiának köszönhetően sikerült a tervezettnél rövidebb idő alatt megépíteni.

A 48 kilométeres pályaszakasz leghosszabb, 1331 méteres alagútjának fejtését több mint öt hónap alatt végezte el a Strabag AG azt követően, hogy 2009. február 26-án engedélyezték az alagút tovább építését.

Az alagút 2008. július 24-én a déli portáltól 520-570 méterre, mintegy 100 méter hosszan omlott be, miután szerkezete már korábban több helyen megrepedt – emlékeztetetett az MTI. A kivitelezők ezután a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott technológia szerint folytatták a fejtést: cementhabarccsal végeztek nagy nyomású talajszilárdítást, a fejtéshez pedig acélcsőernyő biztosított védelmet.

Rakita András, a Mecsek Construction Group főmérnöke az áttörés alkalmából arról számolt be, hogy a pálya négy alagútján összesen hatszázan dolgoztak, közel 600 ezer köbméter földet fejtettek ki, és 15 ezer köbméter lőttbetont használtak fel. A bátaszéki alagút két járatát párhuzamosan fejtették, a keleti járatot már július 18-án áttörték. A MAK Zrt. közleménye szerint a járatok felett jelenleg 46 méteres fedőréteg van, ami az osztrák technológiának köszönhetően gyorsan konszolidálódott.

Rakita András kérdésre válaszolva elmondta, hogy a projekt összességében nem lett drágább, a technológia többletköltségéről azonban nem kívánt szólni.

A Szekszárd-Bóly autópálya átadásának határideje 2010. március 31. A társaság keddi tájékoztatása szerint az aszfalt alapréteg 84 százaléka, a kötőréteg 69, és a kopóréteg 20 százaléka készült el. Emellett felépült az ország második leghosszabb völgyhídja Szebénynél, és hamarosan átadják a Sión átívelő hidat.

(fotó: napilapcsoport.hu)
 

Ezek is érdekelhetnek