Szabadabbak a vágóhidak

A kisebb, illetve helyi igényeket kiszolgáló vágóhidaknak nem kell minősítő helyet működtetniük, így minősítés nélkül hozhatják helyi forgalomba, illetve küldhetik Budapestre az ott előállított húst - az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 09. 10. csütörtök2009. 09. 10.

Kép:

Szabadabbak a vágóhidak

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 2003-ban hozott rendeletet a vágóállatok vágás utáni minősítéséről, ezt módosította most a tárcavezető. A módosítás után is él az a szabály, amely szerint a vágóhíd köteles minősítő helyet üzemeltetni és annak működését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjával engedélyeztetni – idézi az MTI-t a Privátbankár. Saját szervezet hiányában a minősítés elvégzésére minősítő szervezettel vagy tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítővel kell szerződést kötnie a vágóhídnak.

A mostani módosítás megengedi, hogy a kisebb vágóhidak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjától felmentést kapjanak a minősítési kötelezettség alól. Az ilyen vágóhidak hetente legfeljebb 25 szarvasmarhát, vagy 50 sertést, illetve 80 juhot vágnak le. Feltétel még, hogy a vágóhidak 50 kilométeres körzetből vásárolják fel az állatokat, a húst pedig a vágóhídnak otthont adó, illetve az azzal szomszédos településeken, továbbá budapesti boltokban értékesítsék.

Az önkormányzati és kórházi vágóhidak akkor mentesülnek a minősítési kötelezettség alól, ha saját célra használják fel a húst.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek